fredag 19 april 2024

inloggad som

Malmö kan få gigantisk batterifabrik

Tesla-veteranen Peter Carlssons bolag Northvolt siktar på att bygga en batterifabrik i miljardklassen, något som beräknas generera 2.500 arbetstillfällen. Malmö är en av åtta svenska kommuner som bolaget pekat ut som lämpliga för placeringen.

Northvolt ska bygga litium jon-batterier för energilagring av till exempel vind- och solel.

I en debattartikel i Dagens Industri presenterar Northvolt de kommuner som bolaget för vidare samtal med för placeringen. Utöver Malmö handlar det om Göteborg, Norrköping, Västerås, Mariestad-Skövde, Gävle, Skellefteå och Luleå. Men även två finska kommuner finns med i samtalen. Utöver tillgång på lämplig byggmark, elkraft, kylvatten och närhet till en hamn och en internationell flygplats handlar det bland annat om var Northvolt tror sig kunna locka arbetskraften som krävs.

“Vi kommer behöva en mängd ingenjörer inom kemi-, industri-, produktions- och elektroniksegmentet som vi måste kunna rekrytera till fabriken, flera från Asien eller USA där ledande specialister inom batteriproduktion finns.” skriver Peter Carlsson i debattinlägget.

2018 är det tänkt att bygget ska dra igång. /Erik Olausson

Tesla-veteranen Peter Carlssons bolag Northvolt siktar på att bygga en batterifabrik i miljardklassen, något som beräknas generera 2.500 arbetstillfällen. Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.