söndag 4 juni 2023

inloggad som

Malmö kan få gigantisk batterifabrik

Tesla-veteranen Peter Carlssons bolag Northvolt siktar på att bygga en batterifabrik i miljardklassen, något som beräknas generera 2.500 arbetstillfällen. Malmö är en av åtta svenska kommuner som bolaget pekat ut som lämpliga för placeringen.

Northvolt ska bygga litium jon-batterier för energilagring av till exempel vind- och solel.

I en debattartikel i Dagens Industri presenterar Northvolt de kommuner som bolaget för vidare samtal med för placeringen. Utöver Malmö handlar det om Göteborg, Norrköping, Västerås, Mariestad-Skövde, Gävle, Skellefteå och Luleå. Men även två finska kommuner finns med i samtalen. Utöver tillgång på lämplig byggmark, elkraft, kylvatten och närhet till en hamn och en internationell flygplats handlar det bland annat om var Northvolt tror sig kunna locka arbetskraften som krävs.

“Vi kommer behöva en mängd ingenjörer inom kemi-, industri-, produktions- och elektroniksegmentet som vi måste kunna rekrytera till fabriken, flera från Asien eller USA där ledande specialister inom batteriproduktion finns.” skriver Peter Carlsson i debattinlägget.

2018 är det tänkt att bygget ska dra igång. /Erik Olausson

Tesla-veteranen Peter Carlssons bolag Northvolt siktar på att bygga en batterifabrik i miljardklassen, något som beräknas generera 2.500 arbetstillfällen. Malmö […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl