torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Skånsk entreprenör bygger 3D-kamera för slakterier

Med ny 3D-kamerateknik kan slaktkroppars vikt och kvalitet mätas digitalt och ersätta den manuella besiktningen. För satsningen står en bonde, en slaktare och entreprenören bakom skånska Strainlabs smarta skruvförband.

Alla nötdjur som slaktas vid de stora svenska slakterierna bedöms efter en europeisk skala som i sin tur avgör hur mycket bonden får betalt. Klassificeringen görs av specialutbildad personal som gör en okulär besiktning, som med jämna mellanrum kontrolleras av statliga tillsynsmän från Jordbruksverket.

– Slakteribranschen har en väldigt låg IT-mognad med mycket manuellt arbete. Vår teknik bygger på två stereokameror som mäter volymen och formen på kroppen. Bilden skickas upp i molnet och kontrolleras mot Europ-skalan. Kroppen klassificeras på några minuter, säger Matts Lilja, medgrundare av Smart Agritech Solution.

Han står även bakom Lundabolaget Strain Labs som tillverkar bultar uppkopplade med bluetooth som själva rapporterar när de behöver spännas.

Smart Agritech Soltuion har sökt 300.000 kronor i startpeng från Vinnova och ett par miljoner kronor i stöd från Europeiska Innovationspartnerskapet, som handläggs av Jordbruksverket.

Tekniken, som tagits fram i samarbete med 3D-specialisten Viscando i Göteborg, ska testköras på ett svenskt slakteri under vår och sommar. Den ska även trimmas in för fårkroppar som bedöms efter samma skala. Mot slutet av året lanseras den som en tjänst i både Sverige och i Europa, där de stora slakterierna finns.

– Vi kommer sälja hårdvaran för en liten instegspeng och sedan ta betalt per slaktkropp. Vi vill ha en löpande intäkt och räknar med att kunna rampa upp ordentligt under 2019, säger Matts Lilja.

Produkten bygger ursprungligen på en idé från den före detta grisbonden Per Eke-Göransson. Han äger bolaget tillsammans med Matts Lilja och Ove Konradsson, tidigare vd för Skövde slakteri men lämnade den tjänsten för att satsa på Smart Agritech Solution.

Jennie Lorentsson

Med ny 3D-kamerateknik kan slaktkroppars vikt och kvalitet mätas digitalt och ersätta den manuella besiktningen. För satsningen står en bonde, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad