lördag 4 maj 2024

inloggad som

… och miljonsatsar på norrländsk biodiesel

Zaplox blir nionde innovationsbolaget som Swedish Growth Fund investerar i sedan starten för knappt ett år sedan. Tre av dem har tillkommit under vintern: finska Enersize, norrländska biodieselbolaget Colabitoil och danska Initiator Pharma, som noterades på Aktietorget förra veckan.

Swedish Growth Fund har gått in med 1,5 av de totalt 20,5 miljoner kronor som Initiator Pharma tog in inför noteringen. Bolaget är en avknoppning från det First North-listade danska läkemedelsbolaget Saniona och utvecklar en läkemedelskandidat mot potensproblem för de patienter som inte är hjälpta av existerande medel, som Viagra. Substansen är på väg in i toxikologiska studier.

Parallellt har Swedish Growth Fund satsat 2,5 miljoner kronor i Colabitoil beläget i Norrsundet mellan Gävle och Hudiksvall. Colabitoil är inriktat på försäljning av hydrogenerad vegetabilisk olja, ett fossilfritt alternativ till diesel. I dagsläget köps bränslet in från en finsk leverantör. Pengarna från Swedish Growth Fund går i första hand till det pågående bygget av en pilotfabrik för egen tillverkning baserad på insamlad olja från livsmedelsindustrin.

Swedish Growth Fund har även blivit delägare i finska Enersize, vars mjukvara ska effektivisera användningen av tryckluft i tung industriproduktion.

Swedish Growth Fund drog igång verksamheten våren 2016 med ett tvåsiffrigt miljonbelopp i kassan att investera under tre års tid. I dag finns ungefär hälften kvar, uppger vd Jonas Edelswärd. Fonden satsar enbart pengar i bolag som är nära en notering och några av innehaven finns i dag redan på Aktietorget eller First North.

– Vi har inte börjat sälja av något innehav än, men jag är beredd att göra det. Det beror lite på hur det går på börsen framöver, säger Jonas Edelswärd till Rapidus.

Han ser inget slut på lämmeltåget av innovationsbolag som går till börslistorna.

I Skåne har Swedish Growth Fund investerat i Malmöbaserade Lytics samt Lundabolagen Rethinking Care, Edvince och nu Zaplox. Jonas Edelswärd uppger att fonden är på vippen att gå in i ytterligare ett Lundabolag, inom medicinteknik.

Erik Olausson

Zaplox blir nionde innovationsbolaget som Swedish Growth Fund investerar i sedan starten för knappt ett år sedan. Tre av dem […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.