torsdag 25 april 2024

inloggad som

Softhouse-koncernen bildar investeringsgren

Malmöbaserade Softhouse är i färd med att bygga upp en egen investeringsverksamhet under ledning av den tidigare vd:n Stefan Johansson. Utöver miljonbelopp i reda pengar ska IT-konsultkoncernen backa upp sina portföljbolag med arbetsinsatser från den 220 man starka personalstyrkan.

Tanken är att Softhouse ska gå in som minst tioprocentig ägare i portföljbolagen, som kan vara såväl nykläckta innovationsbolag som redan etablerade spelare.

– Vi har inte specificerat någon bransch, men det ska vara företag som har en hyfsat stor komponent mjukvaruutveckling i sin verksamhet, till exempel inom Internet of Things eller smarta byggnader. Tanken är att vi ska bistå med både pengar och kompetens för att ta bolaget till nästa steg, säger Stefan Johansson.

Vid årsskiftet lämnade han över vd-posten i Softhouse till Bengt Gustavsson för att istället bli chef över nybildade Softhouse Invest. Hur mycket pengar koncernen satsar på den nya investeringsgrenen vill Stefan Johansson inte specificera, mer än att han initialt siktar på att gå in med miljonbelopp i en handfull portföljbolag.

Han börjar inte heller med tomma händer. Sedan tidigare är Softhouse delägare i T-kartor, ett Kristianstadsbolag med ett 80-tal anställda som producerar kartor åt allt från Londons tunnelbana till norska försvaret. Softhouse ägarandel i T-kartor lyfts nu över i Softhouse Invest.

Med nyetableringarna i Helsingborg och Jönköping som Rapidus tidigare rapporterat om har Softhouse i dag kontor på sju orter i Sverige. Koncernen ägs av grundarna samt delar av personalen och sysselsätter 220 anställda, med kunder som E.on och Tetra Pak. Konsultverksamheten ska fortsätta som tidigare, den nya investeringsgrenen är tänkt som ett komplement.

Erik Olausson

Malmöbaserade Softhouse är i färd med att bygga upp en egen investeringsverksamhet under ledning av den tidigare vd:n Stefan Johansson. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.