lördag 11 maj 2024

inloggad som

Vinnovapengar ska förbättra Smile

Life science-inkubatorn Smile i Lund och dess Stockholms-motsvarighet KI Innovations får dela på två miljoner kronor från Vinnova. Pengarna går till ett gemensamt projekt för att utveckla inkubatorernas verksamhet.

Konkret handlar det bland annat om att förenkla möjligheten för inkubatorbolagen att få finansiering i ett tidigt skede.

– Våra medlemsbolag är bra på att dra in pengar, men ofta får de göra det via börsen. Vi vill få till en struktur för finansiering innan bolagen har kommit så långt. Många framgångsrika inkubatorer har fonder för det syftet, som inte drivs av inkubatorn men som är knutna till den. Vi behöver titta på hur vi kan jobba för att skapa en sådan struktur, säger vd Ebba Fåhraeus till Rapidus.

Samtidigt menar hon att Smile står sig bra i internationella jämförelser exempelvis när det gäller möjligheten för bolag att växa inom inkubatorn.

– Här har man möjlighet att skala upp sitt laboratoriearbete utan att flytta, vilket gör att man för tillbaks kunskap till inkubatorns övriga bolag, säger Ebba Fåhraeus.

De två miljonerna, av vilka Smile får förfoga över knappt en, ska användas till att under en ettårsperiod få nya arbetsprocesser och rutiner på plats.

Smile hyser i dag 26 bolag, varav 10 är i färd med att flytta ut ur inkubatorn. Bland de som lämnar finns Red Glead Discovery, Nattaro Labs och börsnoterade Cantargia, som i veckan tog in 72,5 miljoner kronor i en nyemission.

Elin Andersson Rosenstock

Life science-inkubatorn Smile i Lund och dess Stockholms-motsvarighet KI Innovations får dela på två miljoner kronor från Vinnova. Pengarna går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen