fredag 26 april 2024

inloggad som

Sony-veteraner i samarbete med amerikansk teknikjätte

Lundabolaget Palago har inlett ett samarbete med Nasdaq-noterade NXP som tar med deras teknik ett stort steg mot lansering av armbandet för kontaktlösa betalningar. Nu står en nyemission högt på listan.

Palago är ett av bolagen som växt fram inom Sonys NextStep-program och grundades av Göran Andersson och Patric Lind. Deras affärsidé bygger på att ersätta betalkort, oavsett utgivare och bank, med ett armband för kontaktlösa betalningar. Armbandet ska även kunna rymma nycklar, resekort, biljetter och ID-information.

Under vintern har flera pusselbitar fallit på plats och efter prylmässan CES i Las Vegas i januari spikades samarbetet med NXP, ett Nasdaqnoterat teknikbolag som tillverkar halvledare, datachips och komponenter för säkra transaktioner. De förser Palago med ett nytt NFC- chip och teknik för att uppkopplade prylar som Palagos ska kunna fungera som nedladdningsbara kreditkort.

Under hösten har Palago testat den första prototypen av “blipparmbandet” i Valencias kollektivtrafik.

– Det är enormt stort att vi som är ett väldigt litet företag kan bli utvalda och få tillgång till NXP:s senaste teknik, men det är del av förändringen som sker inom fintech och mobilbranschen. Förr var det bara storindustrin som kunde satsa på ny teknologi, nu är det nästan tvärtom. Små spelare kan göra stora avtryck och det finns ett väldigt intresse från stora bolag att hänga med småföretag, säger Göran Andersson.

Palago har hittills gått runt på eget kapital men är mitt uppe i en kapitalresning. Hur stor vill bolaget inte gå ut med men pengarna behövs för att komma igång med försäljningen och med att ta fram nästa produkt. Vid sidan av Göran Andersson och Patric Lind har Huaweis Lundachef Tord Wingren, affärsmannen Christer Bergman och SEB:s tidigare regionchef Ingrid Jönsson gått in i bolaget samt tagit plats i styrelsen.

NXP har 44.000 anställda i 35 länder och omsatte 6,1 miljarder dollar under 2015.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Palago har inlett ett samarbete med Nasdaq-noterade NXP som tar med deras teknik ett stort steg mot lansering av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.