lördag 4 maj 2024

inloggad som

Vd-byten inom skånsk life science – Puls värvar Sarah Fredriksson

Genovisgrundaren Sarah Fredriksson lämnar sin post som vd i forskningsavknoppningen Edvince efter nio månader. Istället blir hon ny vd i Helsingborgsbolaget Puls, där hon efterträder Pontus Ottosson. Han blir i sin tur investeringsansvarig i Chalmers Ventures i Göteborg som investerar i Chalmersrelaterade uppstartsbolag.

Sarah Fredriksson kom in tidigt i bolaget och har arbetat med att bygga upp bolagets strategi. Hon har förberett företagets första kliniska studier av en behandling som ska minimera skador på hjärnan vid stroke, baserad på arbete av professor Lars Edvinssons forskningsgrupp vid Lunds universitet. Edvince fick i december in sex miljoner kronor i riskkapital från bland andra LMK och har som målsättning att notera sig inom några år.

– Sarah har gjort ett fantastiskt jobb, allt är riggat för fortsättningen. Hon hade varit perfekt att fortsätta, men istället har vi fördelen att kunna skräddarsy kraven för den nya vd:n efter bolagets nuvarande fas, säger Edvinces styrelseordförande Cristina Glad till Rapidus.

Sarah Fredriksson stannar kvar i Edvince som styrelseledamot och mindre delägare. Hon tillträder vd-tjänsten på Puls till sommaren.

–  Tidigare har jag jobbat som vd i produktbolag, och nu får jag jobba mer strategiskt med ett skickligt team som tar sig an hela processen från affärsutveckling till finansiering och exit. Framförallt får jag chans att använda min erfarenhet i mer än ett projekt åt gången, säger Sarah Fredriksson.

Puls, som investerar i tidiga life science-projekt, arbetar just nu med att göra om sin struktur, få in större institutionella investerare och minst 150 miljoner kronor i kassan för att ge portföljbolagen långsiktig finansiering. I dag är sfären kring Länsförsäkringar Skåne störst delägare, med runt 30 procent.

– Arbetet med den nya strukturen går väldigt bra, säger Pontus Ottosson, som går till Chalmers Ventures i Göteborg, med årlig investeringsbudget av 30 miljoner kronor över tio år.

Elisabet Ottosson

Genovisgrundaren Sarah Fredriksson lämnar sin post som vd i forskningsavknoppningen Edvince efter nio månader. Istället blir hon ny vd i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Camurus föll hårt på rapport

    Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

  • Dyr flytt för Genovis

    Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.

  • Hon tänker tvärtom

    När man utvecklar läkemedel måste man veta att det går att sälja, inte bara hoppas att det blir verkningsfullt. Det sa Sarah Fredriksson, vd för läkemedelsföretaget Aqilion i Helsingborg, när hon gästade Rapidus AW på torsdagen.

  • Genovis lämnar Lund

    Efter ett års förseningar har enzymbolaget Genovis inlett sin flytt från Medicon Village i Lund till Kävlinge.

  • Full fart i Genovis

    Biotechföretaget Genovis i Lund redovisar en omsättningsökning på över 100 procent för det första kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 300 procent. […]

  • Ytterligare kapital till forskningsbolag

    Helsingborgsbolaget Aqilion tillförs 20,1 miljoner kronor genom konvertering av teckningsoptioner från förra årets emission, då Fåhraeus Start Up and Growth […]

  • Genovis-grundaren landar första affären för Aqilion

    Sara Fredriksson, grundare av bioteknikföretaget Genovis, nu vd för Aqilion i Helsingborg, har landat bolagets första licensaffär. Läkemedelsjätten Merck betalar […]

  • Bra utveckling för Genovis trots tapp

    I morse kom Genovis bokslutsrapport, som visade ett stort tapp under Q4, och aktien föll med över 10 procent på […]

  • 30 miljoner till Helsingborgsforskare

    Helsingborgsbaserade Aqilion har tagit in 30,5 miljoner kronor för att fortsätta sin utveckling av läkemedel, och samtidigt gett ut teckningsoptioner […]

  • EU-miljoner till ny strokemedicin

    Edvince har fått över 25 miljoner kronor i EU-bidrag till kliniska studier av ett nytt koncept för behandling av den […]