fredag 3 maj 2024

inloggad som

Cykelentreprenör startar egen tillverkning i Malmö

Den pedaldrivna transportfirman Movebybike i Malmö har sedan starten för fem år sedan vuxit till en omsättning på två miljoner kronor, med vinst och franchise i flera svenska städer. Nu startar grundarna Starke Cycles, där de själva ska utveckla och tillverka cyklar.

De flesta av Movebybikes cyklar är eldrivna och kan lastas med 4 kubikmeter gods som väger uppåt 300 kg. De största kunderna är MKB och förskoleförvaltningen, där Movebybikes kör ut restavfall respektive mat. De kör också en cykelbuss med plats för tolv barn. Omkring sju cyklar rullar regelbundet.

Fokus i nya Starke Cycles är att utveckla cyklarna så de blir lättare att lasta. På sikt är tanken att sälja cyklarna även till externa aktörer.

– Vi behöver göra en cykel där man på ett ergonomiskt sätt kan lasta och lossa stora volymer utan de hjälpmedel man har i en lastbil, säger Johan Wedin.

Johan Wedin och Nils Wedin grundade Movebybike som via franchise finns i Stockholm, Lund, Uppsala och Umeå. I Göteborg körs cyklarna i Movebybikes egen regi. Totalt sysselsätter bolaget cirka 15 personer, varav 10 i Malmö där huvudkontoret finns.

Utöver Johan och Nils Wedin är även Staffan Sölve och Behdad Ansari, vd på IT-konsultbolaget Devoote, grundare av Starke Cycles som drog igång i höstas. Prototyper är under utveckling och båda bolag har hittills drivits utan extern kapital.

Emily Binks

Den pedaldrivna transportfirman Movebybike i Malmö har sedan starten för fem år sedan vuxit till en omsättning på två miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.