måndag 5 juni 2023

inloggad som

Nuevolution i miljardaffär

Köpenhamnsbolaget Nuevolution, med SEB Venture Capital, Industrifonden och Sunstone Capital som storägare, har slutet att guldkantat licensavtal med spanska läkemedelsbolaget Almirall. Totalt kan avtalet bli värt runt 1,7 miljarder kronor plus del av framtida försäljningsintäkter.

Affären gäller Nuevolutions teknik för att identifiera och utveckla småmolekylära läkemedel för hudsjukdomar som psoriasis.

Nuevolution bildades 2001. Bolaget har en patenterad teknologi som snabbare än jämförbara tekniker kan screena fram kemiska molekyler som har goda chanser att kunna bli läkemedelskandidater. Detta görs ur bolagets bibliotek med molekyler, runt en miljard utvalda och individuellt taggade för att enkelt kunna identifieras och därefter utvecklas vidare.

Affären ger Nuevolution 11,2 miljoner euro i initial betalning. Bara under utvecklingsperioden kan avtalet bli värt uppåt 172 miljoner euro för Nuevuoltion. Därtill kommer del av de framtida försäljningsintäkterna på upp till 270 miljoner euro.

Nuevolution är noterat på First North. Bolagets aktiekurs steg med över 30 procent under måndagsförmiddagen. /Erik Olausson

Köpenhamnsbolaget Nuevolution, med SEB Venture Capital, Industrifonden och Sunstone Capital som storägare, har slutet att guldkantat licensavtal med spanska läkemedelsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl