tisdag 5 december 2023

inloggad som

Danske og svenske jurister købt ind for at få fælles grundlag for offentlige udbud

Nyindkøbt jura-assistance fra både danske og svenske jurister skal nu knække nøden om, hvordan offentlige myndigheder kan købe ind på samme, smarte, innovative og effektive måde på begge sider af sundet. De offentliges milliard-indkøb har også stor betydning for erhvervslivet. Mens Danmark køber offentligt ind for 300 milliarder DKK om året, så er der ikke en tilsvarende opgørelse for regionen over Øresund, men også regionens offentlige indkøb er højt oppe i milliard-klassen.

– De danske og svenske jurister arbejder lige nu stenhårdt på at finde det fælles juridiske grundlag for indkøb, oplyser projektleder Martin Dam Wied fra organisationen Gate 21, der er tovholder på projektet over Øresund, Cleantech TIPP (Cleantech Testbed for Innovative Public Procurement.) Projektet har været i gang siden marts, men jura-assistancen er nødvendig nu for at komme i mål.

– Juristerne arbejder op til vi holder en konference i foråret mellem uge 11 og 13, hvor vi kan dele erfaringerne, fortæller han.

Den juridiske assistance er afgørende for at få sideløbende, offentlige indkøb og udbud over sundet, hvor der er fælles dansk/svensk dialog med leverandørerne. Fidusen i den fælles dialog er bl.a., at hvis Skåne og Sjælland forhandler samtidig, så kan prisen også presses inden man køber ind for sig selv på hver side af sundet. Muligheden for helt reelle, fælles indkøb over sundet er der også, selv om det kontraktligt er mere kompliceret. Det hele er aktuelt af, at svenskerne er på vej til at implementere EU´s indkøbsdirektiv, hvilket allerede skete i Danmark 1. januar 2016, da en ny udbudslov trådte i kraft. Udbudsloven gør offentlige indkøb mere enkle. Den proces er svenskerne i færd med.

Lykkes det også at få de første, offentlige udbud på tværs af sundet i over 10 år er det et fantastisk gennembrud for juraen. Et totalt kuldsejlet projekt i 2004-2006 forsøgte at få Øresundsudbud, som skulle sikre mere volumen i offentlige indkøb – og dermed lavere pris. Øresundskomiteen endte dengang med stort set ingenting netop på grund af juridiske barrierer, som de nye jurister nu skal løse sammen.

Partnere i Cleantech TIPP er fra begge sider af sundet, herunder Københavns Kommune, Malmø Stad, DTU, Lunds Universitet, Helsingborg Stad, Öresundskraft, NSR AB, Hållbar Utveckling Skåne og Länsstyrelsen Skåne. Cleantech TIPP’s budget er 4,1 millioner Euro – halvdelen dækket af EU’s Interreg program. Projektet sluttes 2019.

Af Keld Broksø

Nyindkøbt jura-assistance fra både danske og svenske jurister skal nu knække nøden om, hvordan offentlige myndigheder kan købe ind på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.