tisdag 30 april 2024

inloggad som

Nytt Ideonbolag bygger virtuella hus

Ytterligare en produkt sprungen ur Sony Mobiles neddragning är på väg ut på marknaden. Sjumannabolaget Bjorkstrom Robotics, med säte på Ideon Innovation, har utvecklat teknik för AR-glasögon som gör att ett hus kan visas i sin verkliga miljö och storlek – innan det har byggts.

Produkten går under namnet Hägring och består av ett par glasögon i vilka arkitektritningar laddas upp för att beskådas utvändigt och invändigt i 3D –  samtidigt som verkligheten syns i bakgrunden. Tekniken är ett exempel på det som kallas augumented reality, AR. Man kan alltså ställa sig på tomten och se hur det planerade huset smälter in, eller gå in i det och kika ut genom fönstret.

Enligt vd:n och grundaren Kristofer Björkström är verktyget användbart för såväl arkitekter, mäklare, projektörer och landskapsarkitekter som för privatpersoner.

kristoffer-bjorkstrom– Många blir besvikna om det inte blir exakt som de hade tänkt sig och det sker ofta missförstånd som leder till konflikter. Intresset bland bolag i byggbranschen är stort, säger han till Rapidus.

Bjorkstrom Robotics tillverkar inte glasögonen själva, utan kombinerar andras glasögon med flera hårdvarukomponenter. Bolagets mjukvara gör sedan att glasögonen kan laddas med olika husmodeller.

De närmaste veckorna ska en prototyp demonstreras för bland andra Skanska, Sweco och Myresjöhus. I början av 2017 räknar Kristofer Björkström med att en färdig produkt kan vara ute på marknaden.

Totalt jobbar sju personer i bolaget, de flesta på deltid. Kristofer Björkström är den ende som har en bakgrund på Sony Mobile, där han jobbade med smarta klockor. Flertalet av hans kollegor i Bjorkstrom Robotics kommer från Axis.

Projektet har hittills backats upp med drygt 200.000 kronor från Almi och Vinnova. Namnet Bjorkstrom Robotics härstammar från en tidigare, skrinlagd innovationsidé inom robotteknik.

Elin Andersson Rosenstock

Ytterligare en produkt sprungen ur Sony Mobiles neddragning är på väg ut på marknaden. Sjumannabolaget Bjorkstrom Robotics, med säte på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad