torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Skånsk industrikoncern bygger smarta vägmärken

Familjeägda Söderbergföretagen, med bas i Skåne, breddar sin industriverksamhet med smarta vägmärken som kan larma om de skadas eller står fel. Sensorn för vägmärken har de utvecklat tillsammans med Matts Lilja, grundare av Lundabolaget Strain Labs.

Med verksamhet inom bland annat plast, plåt och infrastruktur har Söderbergföretagen en omsättning på runt 600 miljoner kronor.

Tekniken för sensorn påminner om Strain Labs smarta bultar som själva kan tala om huruvida de är åtdragna. I det här fallet appliceras tekniken på Trafikverkets och kommunernas vägmärken. Om märket flyttas, skadas eller smutsas ner larmar det själv via radiosignaler till en databas. För kommunen blir vinsten att personal slipper åka runt och inventera skyltarna, varav cirka fem procent beskrivs som kritiska och måste finnas på plats.

matts_lilja– Det har visat sig att kommunerna inte har så bra koll på var deras skyltar står, men med vårt system, som innehåller en inventering och GPS-positionering av skyltarna får de en överblick, säger Matts Lilja som står bakom patentet.

Söderbergföretagen är via dotterbolaget Blinkfyrar redan marknadsledande inom tillverkning av vägmärken och får med sensortekniken en ny affärsinriktning. Istället för att sälja vägmärken styckvis ska man genom nybildade Blink Services sälja vägmärken i abonnemangsform, där Blink även byter ut den skadade skylten.

Sensortekniken presenteras i dag på en mässa i Stockholm och Matts Lilja ser positivt på utvecklingsmöjligheterna. Ett patent för att applicera sensorerna på vägmärken och material som används för avstängning och omledning av trafik är godkänt och Trafiksäkerhetsverket har visat intresse för uppfinningen.

– När vi väl har nätet uppe kan vi bygga ut det med andra sensorer. Man kan tillexempel hålla reda på hyrcyklar, göra trafikmätningar eller sätta sensorer på papperskorgar som larmar om de behöver tömmas, säger Matts Lilja till Rapidus.

Sensorerna har en batteritid på cirka tio år och en räckvidd på en mil. Blink Services ägs till största del av Söderbergföretagen tillsammans med Matts Lilja och Blinkfyrars vd Jonas Forsberg. Söderbergföretagen sysselsätter cirka 320 anställda utspridda över landet.

Jennie Lorentsson

Familjeägda Söderbergföretagen, med bas i Skåne, breddar sin industriverksamhet med smarta vägmärken som kan larma om de skadas eller står fel. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad