onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Öresundssamarbete bakom Danmarks största kongress någonsin

I fem dagar möts 20.000 läkare och cancerforskare på det som är Danmarks största kongress någonsin. Samarbetet över Öresund har spelat en viktig roll i att få arrangemanget till Köpenhamn, menar professor Ulrik Lassen från arrangörskommittén.

Kongressen ESMO, European Society of Medical Oncology, startar på fredag och har lockat deltagare från 130 länder. Ulrik Lassen, som leder fas I-enheten på Rigshospiltalet, lyfter fram samarbetet mellan cancerforskare på båda sidor sundet som en viktig faktor bakom att få den till stånd.

– Det finns även åtskilliga svenska cancerforskare som kommer att lägga fram sina senaste resultat på ESMO. Kongressen sätter fokus på vårt land och hela vår region, alla kommer att titta hitåt de närmaste dagarna, vilket kommer ge bränsle till forskningen och de life science-bolag som finns här, säger han till Rapidus.

Medicon Valley Alliance har inte lika globalt perspektiv längre men har ändå spelat viss roll, menar Ulrik Lassen. Han har både arbetat med att marknadsföra Danmark som värdland och att planlägga ESMO.

– Vårt nätverk över sundet gör det enklare för oss att visa vad vi kan, säger han.

Som ordförande för Dansk Selskab for Klinisk Onkologi kommer han i samarbete med Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner och Kræftens Bekæmpelse presentera den nya, så kallade ”danska modellen” för cancerbehandling på kongressen.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

I fem dagar möts 20.000 läkare och cancerforskare på det som är Danmarks största kongress någonsin. Samarbetet över Öresund har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.