torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Grundaren av Axisuppköpta Cognimatics satsar på vindkraft

I våras såldes Ideonbolaget Cognimatics till Axis. Nu är grundaren Rikard Berthilsson i full gång med ett nytt bolag – i vindkraftsbranschen. Projektet har redan backats upp med åtta miljoner i offentliga medel.

I Cognimatics jobbade Rikard Berthilsson med matematisk analys av videoströmmar. Nu utvecklar hans helägda konsultbolag Winfoor en ny teknik för rotorblad till stora vindkraftverk. Detta under varumärktet Triblade, vars idé är att varje rotorblad ska bestå av tre tunna delar som sammanfogas i en skelettliknande struktur.

RikardBerthilsson– Man kan säga att vi tillämpar fackverkstekniken, ett gammalt knep där man använder trianglar för att skapa en stark struktur, förklarar Rikard Berthilsson som har en bakgrund från LTH:s Mathematical Imaging Group.

Designen innebär att rotorbladen dels kan göras längre, vilket är den enskilt viktigaste faktorn för att öka energiproduktionen. Dels har den potential att sänka konstruktionskostnaderna rejält.

– Rotorbladen står för upp till 30 procent av ett vindkraftsverks totala kostnad, varav en stor del ligger i själva materialet, säger Rikard Berthilsson till Rapidus.

Winfoor har jobbat med Triblade-tekniken sedan 2012 och siktar på kommersiell lansering 2020. Ett steg på vägen togs i somras, då Winfoor ingick ett samarbete med tyska Nordex, som räknas bland världens tio största tillverkare av landbaserade vindkraftverk.

– Samarbetet innebär att vi ska vidareutveckla tekniken tillsammans, säger Rikard Berthilsson.

En prototyp av en Triblade-turbin med drygt tre meter långa rotorblad har redan testats. Nästa steg är att skala upp modellen till minst tredubbla storleken.

– Vi skulle behöva få in ungefär 40 miljoner kronor för att kunna genomföra den pilotstudien, säger Rikard Berthilsson.

Triblade-konceptet har sedan start genererat cirka åtta miljoner kronor i offentlig finansiering, bland annat från Vinnova.

Rikard Berthilssons tidigare samarbetspartners i Cognimatics är inte involverade i arbetet med Triblade – men i ytterligare ett entreprenörsprojekt, som ännu är i sin linda, samarbetar Rikard Berthilsson med Kalle Åström, som var en av ägarna till Cognimatics. Vad det projektet handlar om är Rikard Berthilsson ytterst förtegen om.

Winfoor sysselsätter fem personer inklusive Rikard Berthilsson. Förutom att utveckla Triblade-tekniken utför bolaget konsulttjänster inom matematisk modellering. Det senaste verksamhetsåret omsatte bolaget 1,2 miljoner kronor.

Elin Andersson

I våras såldes Ideonbolaget Cognimatics till Axis. Nu är grundaren Rikard Berthilsson i full gång med ett nytt bolag – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad