lördag 15 juni 2024

inloggad som

Apple flyttar hemligt utvecklingskontor till Hyllie

Sedan hösten 2014 har Apple i det tysta byggt upp en utvecklingsavdelning i Mobile Heights Center. Men nu lämnar elektronikjätten klusterbygget i nordöstra Lund.

Som Rapidus tidigare rapporterat har det som initialt sades vara en tillfällig enhet i Lund växt till att sysselsätta tiotals anställda. Utvecklingen är främst inriktad på behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att förbättra Apples kartor. 2012 bojkottade Apple Googles karttjänster för att istället utrusta Iphone och Ipad med sitt eget kartsystem.

Verksamheten har alltså aldrig varit specifikt fokuserad på mobilteknik och under sommaren har Apple lämnat lokalerna på Mobile Heights Center. Det bekräftar Anna Stenkil på fastighetsägaren Vasakronan för Rapidus.

Anna_stenkil– De flyttade för ungefär en månad sedan, säger hon till Rapidus.

Anna Stenkil vill inte kommentera vart Apples personal tagit vägen men flera källor uppger att åtminstone delar av verksamheten flyttats till Hyllie i södra Malmö. Enligt uppgifter till Rapidus hyr Apple in sig i kontorshotelldelen av köpcentret Emporia, där koncernen sedan tidigare har en egen butik för försäljning av Apple-prylar till konsumenterna.

Johan Torge, centrumchef för Emporia på Steen & Ström, vill dock inte svara på Rapidus frågor om etableringen.

– Vi diskuterar inga avtal med hyresgäster förrän allt är klart, säger han.

Emporias kontorshotell omfattar totalt 11.000 kvadratmeter och huserar bland annat danska läkemedelsbolaget Leo Pharma och tyska konfektyrtillverkaren Storcks svenska filial.

Att Apple lämnar Mobile Heights Center är ett hårt slag mot Ideons nyligen klubbade strategi att locka de 20 största innovationsdrivna företagen inom IT, telekom och life science att etablera sig på området. Enligt målsättningen ska samtliga 20 finnas representerade på det utökade Ideon år 2020, antingen genom egna kontor eller genom uppköp av existerande Ideonbolag.

Apple förväntas i år lägga tio miljarder dollar på forskning och utveckling, vilket puttar upp bolaget till topp tio-listan över företagen i världen med störst FoU-budget.

Emily Binks
Erik Olausson

Sedan hösten 2014 har Apple i det tysta byggt upp en utvecklingsavdelning i Mobile Heights Center. Men nu lämnar elektronikjätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

  Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

  Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

 • Åtta heta Hetch-startups att hålla koll på

  Under tolv veckor har åtta startups gått igenom Hetch acceleratorprogram. Finalen blev att pitcha sitt bolag inför potentiella investerare på Startup Demo Day i äkta Draknäste-miljö.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.