tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Apple flyttar hemligt utvecklingskontor till Hyllie

Sedan hösten 2014 har Apple i det tysta byggt upp en utvecklingsavdelning i Mobile Heights Center. Men nu lämnar elektronikjätten klusterbygget i nordöstra Lund.

Som Rapidus tidigare rapporterat har det som initialt sades vara en tillfällig enhet i Lund växt till att sysselsätta tiotals anställda. Utvecklingen är främst inriktad på behandling och bearbetning av stora insamlade datamängder som används för att förbättra Apples kartor. 2012 bojkottade Apple Googles karttjänster för att istället utrusta Iphone och Ipad med sitt eget kartsystem.

Verksamheten har alltså aldrig varit specifikt fokuserad på mobilteknik och under sommaren har Apple lämnat lokalerna på Mobile Heights Center. Det bekräftar Anna Stenkil på fastighetsägaren Vasakronan för Rapidus.

Anna_stenkil– De flyttade för ungefär en månad sedan, säger hon till Rapidus.

Anna Stenkil vill inte kommentera vart Apples personal tagit vägen men flera källor uppger att åtminstone delar av verksamheten flyttats till Hyllie i södra Malmö. Enligt uppgifter till Rapidus hyr Apple in sig i kontorshotelldelen av köpcentret Emporia, där koncernen sedan tidigare har en egen butik för försäljning av Apple-prylar till konsumenterna.

Johan Torge, centrumchef för Emporia på Steen & Ström, vill dock inte svara på Rapidus frågor om etableringen.

– Vi diskuterar inga avtal med hyresgäster förrän allt är klart, säger han.

Emporias kontorshotell omfattar totalt 11.000 kvadratmeter och huserar bland annat danska läkemedelsbolaget Leo Pharma och tyska konfektyrtillverkaren Storcks svenska filial.

Att Apple lämnar Mobile Heights Center är ett hårt slag mot Ideons nyligen klubbade strategi att locka de 20 största innovationsdrivna företagen inom IT, telekom och life science att etablera sig på området. Enligt målsättningen ska samtliga 20 finnas representerade på det utökade Ideon år 2020, antingen genom egna kontor eller genom uppköp av existerande Ideonbolag.

Apple förväntas i år lägga tio miljarder dollar på forskning och utveckling, vilket puttar upp bolaget till topp tio-listan över företagen i världen med störst FoU-budget.

Emily Binks
Erik Olausson

Sedan hösten 2014 har Apple i det tysta byggt upp en utvecklingsavdelning i Mobile Heights Center. Men nu lämnar elektronikjätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.