fredag 3 maj 2024

inloggad som

… medan Sigma passerar två miljarder i omsättning

Bakslaget i Mtek till trots så växer Danirs portfölj så det knakar. Kronjuvelen Sigma har det senaste året ökat personalstyrkan med ytterligare 400 anställda till drygt 2.800. Senaste tillskottet är 90 ingenjörer från norska börsbolaget Aker Solutions som nu ska inriktas på konsultuppdrag inom undervattenskonstruktioner.

Sigma har historiskt främst varit fokuserat på IT men sedan Dan Olofsson köpte ut koncernen från börsen 2013 har en rad dotterbolag tillkommit inriktade på konsulttjänster inom industri, bygg och infrastruktur. I och med affären med Aker, som annonserades i somras, tar Sigma klivet ut från torra land.

Akers 90 anställda i Göteborg utgör nu stommen i nybildade dotterbolaget Sigma Energy and Marine. Större delen jobbar än så länge med uppdrag för Aker, en global aktör inom olje- och gasutvinning till havs. Framöver ska de växlas över till andra branscher och nischer, bland annat havsbaserad vindkraft och vågkraft, uppger Magnus Liljeqvist, marknadschef på Sigma Industry West som det nya dotterbolaget sorterar under.

2015 ökade Sigma-koncernen omsättningen med 36 procent till 2,2 miljarder kronor, enligt ägarbolaget Danirs färska årsredovisning. Rörelseresultatet steg samtidigt från 10,5 till 109 miljoner kronor.

Som Rapidus tidigare rapporterat ligger Dan Olofsson i en långvarig fejd med börsnoterade ÅF om 791 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling som Danir anser sig ha rätt till efter försäljningen av Epsilon 2012. Tvisten behandlas i skiljedomsnämnd och i årsredovisningen skriver Danirs ledning att de inte räknar med något avgörande förrän nästa vår.

Erik Olausson

Bakslaget i Mtek till trots så växer Danirs portfölj så det knakar. Kronjuvelen Sigma har det senaste året ökat personalstyrkan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.