fredag 23 februari 2024

inloggad som

… medan Sigma passerar två miljarder i omsättning

Bakslaget i Mtek till trots så växer Danirs portfölj så det knakar. Kronjuvelen Sigma har det senaste året ökat personalstyrkan med ytterligare 400 anställda till drygt 2.800. Senaste tillskottet är 90 ingenjörer från norska börsbolaget Aker Solutions som nu ska inriktas på konsultuppdrag inom undervattenskonstruktioner.

Sigma har historiskt främst varit fokuserat på IT men sedan Dan Olofsson köpte ut koncernen från börsen 2013 har en rad dotterbolag tillkommit inriktade på konsulttjänster inom industri, bygg och infrastruktur. I och med affären med Aker, som annonserades i somras, tar Sigma klivet ut från torra land.

Akers 90 anställda i Göteborg utgör nu stommen i nybildade dotterbolaget Sigma Energy and Marine. Större delen jobbar än så länge med uppdrag för Aker, en global aktör inom olje- och gasutvinning till havs. Framöver ska de växlas över till andra branscher och nischer, bland annat havsbaserad vindkraft och vågkraft, uppger Magnus Liljeqvist, marknadschef på Sigma Industry West som det nya dotterbolaget sorterar under.

2015 ökade Sigma-koncernen omsättningen med 36 procent till 2,2 miljarder kronor, enligt ägarbolaget Danirs färska årsredovisning. Rörelseresultatet steg samtidigt från 10,5 till 109 miljoner kronor.

Som Rapidus tidigare rapporterat ligger Dan Olofsson i en långvarig fejd med börsnoterade ÅF om 791 miljoner kronor i tilläggsköpeskilling som Danir anser sig ha rätt till efter försäljningen av Epsilon 2012. Tvisten behandlas i skiljedomsnämnd och i årsredovisningen skriver Danirs ledning att de inte räknar med något avgörande förrän nästa vår.

Erik Olausson

Bakslaget i Mtek till trots så växer Danirs portfölj så det knakar. Kronjuvelen Sigma har det senaste året ökat personalstyrkan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.