torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Skånska IT-konsulter ser ljusare marknad…

Kraftiga nedskärningar bland telekomjättarna gjorde 2015 till ett prövningens år för skånska konsultbolag med IT-fokus. Nu rapporterar de om bättre siffror och vill växa i regionen.

Börsnoterade HiQ var ett av de IT-konsultbolag som under 2015 lyfte fram Öresund som en utmanande region. För dotterbolaget HiQ Skåne, med ett hundratal anställda i regionen, ledde mobiljättarnas nedskärningar till att 10-20 procent av personalstyrkan under hösten fick placeras ut på andra orter. I år behövs konsulterna på hemmaplan igen.

Anna_Kleine– Vi märker en stor förändring. I dag är vi är fortfarande 100 personer, men vi skulle kunna dubbla verksamheten utan problem. Jag skulle säga att det vände i december och sedan har det blivit bättre hela tiden. Det är ett enormt tryck i hela regionen, även på den danska sidan, säger Anna Kleine, vd för HiQ Skåne.

Trots en trög marknad i Skåne gjorde börsnoterade HiQ under 2015 sitt bästa år med en omsättning på över 1,5 miljarder kronor. Även omsättningen för första kvartalet i år blev större än under samma period förra året, men hur stor del som kommer från affärer i Skåne vill företaget inte avslöja.

Avega Group ger en annan bild  i sin senaste kvartalsrapport, där bolaget ser en”fortsatt nedgång i Öresundsregionen”. Nettoomsättningen nästan halverades till 3,7 miljoner kronor jämfört med 7,1 första kvartalet under 2015. Enligt företagets tillförordnade vd Johan Ekesiöö beror nedgången på personalfrågor.

“Vi hade ledaravhopp/byten i Öresund under 2014 och början 2015 och fick därmed en alltför stor efterföljande personalomsättning. Det nya teamet har arbetat mycket med att stabilisera verksamheten och sedan ett drygt halvår så har vi bra beläggning via många spännande uppdrag. Allt fokus är på att attrahera nya medarbetare så att vi åter kan börja växa i Öresundsregionen”, skriver han i en kommentar till Rapidus.

Lundabaserade konsultbyrån tretton37 lyckades däremot öka sin omsättning under 2015, till 82 miljoner kronor och ett resultat på tre miljoner kronor. Bolaget, som har drygt 75 av sina 100 anställda i Skåne fördelat på huvudkontoret i Lund och en filial i Helsingborg, ser även en ljusning på marknaden framöver.

Frank Hennekens– Förra året, speciellt andra hälften av 2015, var lite tuffare med osäkerhet och långa beslutsvägar. Nu har hela ekosystemet stabiliserats och efterfrågan är stark, säger Frank Hennekens, vd på tretton37.

Hanna Sigeman

Kraftiga nedskärningar bland telekomjättarna gjorde 2015 till ett prövningens år för skånska konsultbolag med IT-fokus. Nu rapporterar de om bättre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.