måndag 6 maj 2024

inloggad som

Ett 40-tal berörs när Intel stänger Lundaverksamhet

Amerikanska hårdvarujätten Intel lägger ner sin Lundasajt, erfar Rapidus. Men stora aktörer, bland annat inom bilindustrin, rycker redan i de 40-talet anställda som berörs av nedläggningen.

Intels tog över drygt 50 anställda från dåvarande ST-Ericsson, då bolaget styckades upp mellan Ericsson och STMicroelectronics 2013. I dag finns ett 40-tal anställda i utvecklingsenheten, som främst varit inriktad på hårdvarunära Linuxutveckling.

Den verksamheten läggs nu ner, enligt vad Rapidus erfar. Ola Svedin, vd för klusterorganisationen Mobile Heights, säger till Rapidus att de anställda fått beskedet tidigare under våren.

– Orsaken ska vara att Intel vill konsolidera sin forskning och utveckling till lite större sajter, säger Ola Svedin till Rapidus.

Han uppger att intresset är stort för den personal som därmed ser ut att bli av med jobbet, såväl från teknikbolag som redan finns i regionen som nya aktörer som tittar på att etablera sig här.

– Inte minst från bilindustrin. Jag är själv inblandad i sådana diskussioner, säger Ola Svedin.

Intel är noterat på Nasdaq-börsen och har totalt över 100.000 anställda. Bolaget är inne i en sparrunda där 12.000 tjänster ska kapas världen över. Rapidus har varit i kontakt med Intels nordiska presskontakt Camilla Törnblom, som inte vill kommentera ödet för enskilda Intel-sajter. “Vi utvärderar fortfarande våra planer gällande Europa” skriver hon i ett mejl till Rapidus.

Erik Olausson

Amerikanska hårdvarujätten Intel lägger ner sin Lundasajt, erfar Rapidus. Men stora aktörer, bland annat inom bilindustrin, rycker redan i de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.