lördag 20 april 2024

inloggad som

Börs-vd köper forskningsavknoppning i Lund

Masoud Khayyami, vd för Aktietorgslistade SpectraCure samt delägare i Gasporox och börsaktuella Prolight Diagnostics, köper en majoritetsandel i forskningsavknoppningen Lumito. Efter en avbruten licensaffär med Genovis ska Lumito sin teknik till marknaden på egen hand.

Lumito grundades 2010 och slöt året efter en licensaffär med noterade Lundabolaget Genovis kring så kallade uppkonverterande nanopartiklar. Under belysning börjar partiklarna på eget bevåg skicka ut ljus med kortare våglängd. Det gör dem bland annat användbara som kontrastmedel i kroppen vid medicinsk avbildning.

Affären med Genovis avbröts nyligen sedan Genovis velat fokusera på sin egen teknik, uppger Masoud Khayyami.

– De har lämnat tillbaka licensen. Nu siktar vi på att bolaget ska ta tekniken till marknaden på egen hand. Jag räknar med att det kommer kosta 20 miljoner kronor att färdigställa produkten och lansera den, säger han till Rapidus.

Han har köpt in sig som majoritetsägare med drygt 60 procent av aktierna. Resterande delar ägs av LU Innovation och Stefan Andersson-Engels, atomfysiker och forskaren bakom tekniken. Stefan Andersson-Engels tar även plats i den nybildade styrelsen tillsammans med Masoud Khayyami och BG Svensson från LU Innovation.

Lumito har hittills inte haft några egna anställda, men styrelsen är i färd med att rekrytera en vd. Till hösten ska ledningen titta på hur bolaget ska ta in kapital till vidare uppskalning av verksamheten.

Masoud Khayyami är sedan tidigare delägare i Gasporox, även det en avknoppning från fysiska institutionen vid Lunds universitet. I Gasporox används laserljus för att mäta gassammansättningen i slutna hålrum, exempelvis förseglade förpackningar. Bolaget fick i vintras in förpackningsjätten Å&R Carton som ny storägare.

Erik Olausson

Masoud Khayyami, vd för Aktietorgslistade SpectraCure samt delägare i Gasporox och börsaktuella Prolight Diagnostics, köper en majoritetsandel i forskningsavknoppningen Lumito. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.