fredag 1 mars 2024

inloggad som

Malmödrönare avancerar med positioneringsteknik

Malmöbolaget Bitcraze har i dagarna startat hårdvaruproduktionen av ett positioneringssystem till deras minidrönare Crazyflie, som inom en månad kommer finnas ute för försäljning. Företaget som startade som ett hobbyprojekt visade 2015 en omsättning på fem miljoner kronor och bland kunderna finns Nasa, Microsoft, Ericsson och IBM.

Det nya positioneringssystemet, Loco Positioning, fungerar genom att små radiofyrar placeras ut i ett rum. Fyrarna skickar ut signaler och genom att mäta hur lång tid det tar för signalen att nå quadkopterna kan positionen säkerställas.

Hittills har Bitcraze sålt runt 15.000 små drönare, främst till hobbyentusiaster men även till forskningsinstitut och teknikföretag. Alla produkter är tänkta att fungera som en plattform för vidare utveckling från användarna och har öppen källkod.

– Vi arbetar främst för att möjliggöra för andra att skapa applikationer. Man kan till exempel tänka sig att tekniken kan användas inom forskning och utbildning, för att scanna grödor i växthus eller för att spåra räddningsarbetare i ett brinnande hus, säger Kristoffer Richardsson, utvecklare och en av fem anställda på Bitcraze.

Enligt honom kommer Bitcraze positioneringssystem kosta runt 10.000 kronor, jämfört med konkurrenternas, som är något mer avancerade och kostar från 300.000 kronor.

– Systemen har inte exakt samma egenskaper men vi hoppas kunna lösa ganska många fall med vår teknik, säger Richardsson.

Produktionen av positioneringssystemet sker i Kina, där även quadkoptrarna tillverkas.

Utvecklingen av quadkoptern startade 2009 som ett projekt inom dåvarande konsultbyrån Epsilon. Under 2015 hade Bitcraze en omsättning på fem miljoner kronor och en vinst på knappt en miljon.

Hanna Sigeman

Malmöbolaget Bitcraze har i dagarna startat hårdvaruproduktionen av ett positioneringssystem till deras minidrönare Crazyflie, som inom en månad kommer finnas ute […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.