torsdag 2 maj 2024

inloggad som

DingLi drar sig ur Amanzitel och flyttar verksamheten till Kina

Efter att ha slukats av kinesiska börsbolaget DingLi Communications 2011 växte Amanzitel till ett tiotal anställda, med som mest 12,4 miljoner kronor i omsättning. Nu har verksamheten flyttats till Kina och kontoret i Helsingborg bommats igen.

IT-bolaget Amanzitel har rötterna i Mobile Heights Business Center i Lund och rönte stor uppmärksamhet när det blev uppköpt av kinesiska DingLi Communications 2011. Strax efter förvärvet pumpade DingLi in 3,9 miljoner euro i Helsingborgsbolaget.

Sedan dess har det varit tyst om Amanzitel, men från årsredovisningarna framgår det att den skånska verksamheten successivt monterats ned. 2014 sjönk omsättningen i Amanzitel från 12,4 till 2,8 miljoner kronor och personalstyrkan kapades från 11 till 2, enligt bokslutet.

Samma år sålde DingLi Communications Amanzitel till det anonyma bolaget Wintech International Ltd, baserat på Brittiska Jungfruöarna. ”Amanzitels immatriella tillgångar har sålts till ett bolag inom den nya koncernen, som därefter tagit över verksamheten”, skriver ledningen i årsredovisningen. Sedan dess har kontoret i Helsingborg bommats igen.

Enligt Amanzitels vd Ian Vernon utgör Wintech International i själva verket investeringsgrenen av DingLi. Han uppger att det kinesiska bolaget flyttat hela verksamheten till Kina.

– De vill fokusera där eftersom det är där de har sin försäljning. De har nästan ingen försäljning i Norden, säger han till Rapidus.

Kvar i det svenska aktiebolaget Amanzitel finns utöver Ian Vernon även Carl-Gustav Dahringer, som under vintern tagit över ordförandeposten från DingLi-höjdaren Ye Ming.

– Vi kommer göra något helt annat med Amanzitel, det finns ingen koppling till den tidigare verksamheten, säger Carl-Gustav Dahringer utan att vilja ge fler detaljer.

Amanzitel var inriktat på teknik för att observera och optimera trafiken i stora datanätverk, exempelvis för att förbättra kundnöjdheten hos mobilanvändare. Bland annat har bolaget gett ut en app som mäter samtals- och dataförbrukningen i mobilen och ger användaren snabb tillgång till operatörens kundservice när något inte funkar som det ska.

Rapidus har utan framgång försökt nå företrädare för DingLi Communications för en kommentar.

Erik Olausson

Efter att ha slukats av kinesiska börsbolaget DingLi Communications 2011 växte Amanzitel till ett tiotal anställda, med som mest 12,4 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad