söndag 19 maj 2024

inloggad som

Katam bygger skogslabb i Lund – får uppbackning av Vinnova

Mjukvaruföretaget Katam, som startades i höstas av två före detta Sony-anställda, har nu fått en halv miljon kronor från Vinnova för att utveckla sin mobilteknik för skogsinventering. Sedan några veckor tillbaka arbetar Katam på att förfina den patentsökta tekniken i en egen inomhusskog på Mapci i Lund.

Till hösten räknar medgrundaren Krister Tham med att ha en prototyp klar.

Krister Tham– Den kommer användas som ett ”proof of concept” för att visa att tekniken håller, men också som ett sätt att demonstrera för kunder hur den här produkten ska användas, säger han.

Företagets mjukvara är utvecklad för att användas med en vanlig smartphone. Data som samlas in från telefonens kamera, GPS, kompass och accelerometer analyseras i realtid genom avancerad bildbehandling, vilket gör att både skogsvolym och kvalitet på träden kan beräknas på plats. Redan nu pågår diskussioner med stora skogsbolag, som är Katams tilltänkta kundkrets. Den första prototypen utvecklas som en separat applikation, med målet att under 2017 licensiera tekniken till skogsföretagens egna applikationer. På sikt kommer även en egen Katam-app att lanseras.

I skogslabbet på Mapci, som består av 20-25 kvadratmeter monterade trädstammar från golv till tak, finns inga trädkronor. Tekniken är inte heller optimerad för att mäta höjden på träd, utan tar där hjälp av offentlig laserdata och flygfotografier över svenska skogar.

– Vi kan kombinera flygdata med informationen som vi har på mark, lite som att tänka sig Google Earth och Google Streetview tillsammans, säger Krister Tham.

Båda grundarna av Katam, Krister Tham och Magnus Kåreby, har arbetat som projektledare på Sony Mobile i över tio år och de vann nyligen en intern pitchtävling på Sony. Förutom stödet från Sony har Katam under våren backats upp med 100.000 kronor från Almi Innovation.

Katam är numera baserat på Minc och har i dag tre anställda. Inom loppet av några månader hoppas de att personalstyrkan ska ha växt till minst det dubbla.

Hanna Sigeman

Mjukvaruföretaget Katam, som startades i höstas av två före detta Sony-anställda, har nu fått en halv miljon kronor från Vinnova […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]