måndag 6 maj 2024

inloggad som

BMW testar Malmöteknik för geststyrning

Minc-företaget Erghis har temporärt flyttat till München för ett samarbete med BMW. Samtidigt är företagets teknik för beröringsfri styrning av datorer på väg att testas på flera sjukhus runt om i Europa, och bolaget har plockat sina första stora kunder inom svensk sjukvård.

Sedan i januari har två av företagets fyra anställda arbetat på ett samarbete med BMW, efter att de blivit kontaktade av TechFounders. Det är ett acceleratorprogram från tekniska universitetet i München som kopplar samman uppstartsföretag med industrijättar som Siemens, Bosch och BMW efter vad företagen vill ha hjälp med.

ors_– Vi kommer ha det här projektet i sex månader, och sedan flyttar vi tillbaka. Det betyder inte att vi kommer sluta jobba med BMW. Vi kan täcka den marknaden från Malmö, säger Erghis vd och medgrundare Örs-Barna Blénessy till Rapidus.

Erghis teknik för beröringsfri interaktion, som är utvecklad som en virtuell 3D-sfär som kan styras genom gester, är färdig och patentsökt. Den kan antingen användas i Windows-datorer i kombination med sensorer från andra tillverkare, eller byggas in i gränssnittet i integrerade system.

Tekniken som nu testas på ett svenskt sjukhus, bland annat i miljöer som måste vara kliniskt rena, kan i framtiden komma att tillämpas bredare.

– I sjukvården kan vi bevisa att alla typer av människor kan använda detta, och när vi har gjort det kan vi vända oss mot andra industrier med ett mycket starkare case, säger Örs-Barna Blénessy.

Inom några månader förväntas tester även starta på sjukhus i England och senare Tyskland.

Sedan Erghis startade 2014 av dåvarande LTH-studenter har företaget tagit in 2,1 miljoner kronor genom affärsänglar, stödpengar och kundfinansiering.

Hanna Sigeman

Minc-företaget Erghis har temporärt flyttat till München för ett samarbete med BMW. Samtidigt är företagets teknik för beröringsfri styrning av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.