söndag 12 maj 2024

inloggad som

Hotell i Båstad första kunden till Wingrens belysningsbolag

Telekomveteranen Tord Wingren breddar sitt entreprenörskap och satsar på smart belysning för offentlig miljö. Hotel Skansen i Båstad är första kunden.

BrainLit grundades för ett par år sedan av Tord Wingren och överläkare och professor Klas Sjöberg, som på senare tid också knutit Peter K Andersson, med bakgrund i IT-branschen, till projektet. Tillsammans med ytterligare några personer driver de sedan i höstas BrainLit, som utvecklar och säljer smart inomhusbelysning. 

Tord Wingren– I samband med teknikskiftet från glödlampa till LED har vi sett en möjlighet att återskapa naturligt ljus inomhus. Forskning visar att depressioner, adhd och en rad andra sjukdomar kan lindras och sömnen förbättras med bra belysning. Vi vill förbättra inomhusljuset för alla som jobbar, lever och bor i dåliga inomhusmiljöer, säger Tord Wingren till Rapidus. 

BrainLits ljussystem NovaLit innehåller olikfärgade LED-komponenter som skiftar under dagen för att efterlikna solens variationer. Det är blåare på förmiddagen och går mot rött på kvällen. Det kan även justeras manuellt via en display, när man byter från en aktivitet till en annan inom exempelvis skolan eller på en konferens.

Hotel Skansen i Båstad är bolagets första kund och har installerat takplattan NovaLit i alla sina konferensrum. 

peter_andersson– Det är en betydande affär för oss, vi är ju ett nystartat bolag, säger vd Peter K Andersson, utan att kommentera värdet på avtalet. 

Förutom hotell- och konferens pekas skola, omsorg och djurhållning ut som tydliga fokusområden. 

– Vi medverkar i en pågående lantbruksstudie om ljusets betydelse för framförallt grisar och får. I dag är det ganska bedrövlig inomhusbelysning i gristallar, den är ofta är alldeles för svag, flimrande och med ett spektrum långt ifrån solens, säger Tord Wingren.

– Vår belysning är betydligt kraftfullare än motsvarande lysrörsarmaturer, samtidigt som livslängden är längre, säger Andersson.

Ytterligare ett tänkt användningsområde är åldringsvården, där gamla som är inomhus mycket kan dra nytta av inomhusbelysning som mer liknar solen.

BrainLit har sitt säte på Ideon Gateway och är än så länge egenfinansierat. Omsättningen för 2016 är växande och förväntas uppgå till drygt fem miljoner kronor.

Jennie Lorentsson

Telekomveteranen Tord Wingren breddar sitt entreprenörskap och satsar på smart belysning för offentlig miljö. Hotel Skansen i Båstad är första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen