torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Patrik Bloemer, vd för Agellis…

Patrik_Bloemer… som är på väg att avnoteras från First North sedan storägarna, med Christer Fåhraues, i spetsen köpt ut mer än 90 procent av aktierna.

Varför vill ni lämna börsen?

– I grunden är det för att börsen i dag har ett mycket mindre intresse för små bolag som Agellis än för 8-9 år sedan. Det är mindre bevakning av våra aktiviteter vilket gör att handeln är mycket lägre och då blir det problem med värdering av bolaget. Vissa dagar är det ingen handel och andra dagen köper någon tusen aktier som gör att värderingen går upp. Det är också en komplicerad process att skaffa mer kapital när man är noterad.

Varför just nu?

– Den här diskussionen har förts under en tid, och man ansåg att nu är det rätta läget. Vi har haft en relativt stabil aktiekurs det senaste halvåret så då var det bra tajming att göra en värdering nu.

Agellis, som utvecklar mätteknik för stål- och smältverk, noterades 2007. Var det rätt beslut, så här i efterhand?

– Agellis gick in på börsen då man behövde finansiering för ett antal utvecklingsprojekt samt köpet av företaget MPC AB i Nyköping. Med andra ord fanns det ett klart mål med noteringen. Jag tror det var rätt att gå in på börsen som det var då. Sedan har varken aktiekursen eller det kapital man tog in utvecklats som tänkt. Marknaden för stål och koppas genomgick en total kollaps 2009 och har inte hämtat sig. Det som händer nu är att Kina dumpar priserna och säljer färdiga stålprodukter billigare än vad skrotpriset är.

Omsättningen för Agellis har minskat något de senaste åren, till 7,2 miljoner kronor. Hur ser marknaden ut framöver?

– Under en överskådlig framtid kommer stål- och kopparindustrin att ha det svårt, och därför gör vi det här programmet med avnotering för att dra ner på kostnaderna och få företaget att övervintra de svåra åren. Vi ser inte i dag att marknaden kommer drastiskt förbättras så vi ser en liknande omsättning 2016 som 2015.

Blir det fler förändringar i Agellis efter detta?

– Affärsmodellen kommer inte att ändras, och i dag finns inga planer på att skära ner personalstyrkan eller göra ändringar styrelse och ledningsgrupp.

Hanna Sigeman

… som är på väg att avnoteras från First North sedan storägarna, med Christer Fåhraues, i spetsen köpt ut mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.