fredag 17 maj 2024

inloggad som

Bitcointeknik från Malmö närmar sig lansering

Genom att koppla samman kunder med lokala banker och bitcoinväxlare runt om i världen vill Bit4M Payments förpassa långsamma internationella banktransaktioner till dinosauriekyrkogården. Under hösten räknar ledningen med att lansera tekniken.

Grundtanken med Bit4M är att göra internationella betalningar snabbare och billigare än i dag, med hjälp av den blockkedja som reglerar transaktionerna för den digitala valutan bitcoin.

Lösningen är paketerad som en app, där användare kan hitta mottagare både via appen, eller genom att skanna en QR-kod.

– En vanlig internationell banköverföring tar ofta flera dagar och använder man en överföringstjänst tillkommer flera typer av avgifter, som till slut kan ge en kostnad på upp till 20 procent av summan. Vi vill komma ner till en avgift på 3-4 procent och en tidsåtgång så snabb som några minuter, säger medgrundaren Martin Dalsenius.

För att inte själva behöva agera bank kommer Bit4M inleda samarbeten med lokala banker och valutaväxlare, som redan innehar nödvändiga tillstånd. Kunden ska inte behöva tänka på att det är bitcoin som växlas under vägen. Under senhösten lanseras tjänsten i Sverige, England och Pakistan.

– Det händer hela tiden saker och vi har kontakter på olika håll. Vi tittar bland annat på Afrika, där många skickar hem pengar till sina familjer, säger Martin Dalsenius.

Tillsammans med kollegorna Martin Nordlinder och Martin Karlsson har han byggt tekniken under ett år. Ett team i Irak hjälper till med utveckling och support. Ytterligare ett i Kamerun, som är intresserade av produkten, undersöker marknadsförutsättningarna. Hittills går man runt på egna pengar men under året planeras en sluten investeringsrunda för att ta in 1,5 miljon kronor. Nästa år räknar Bit4M Payments med 5.000 användare och 100.000 dollar i omsättning.

Bolaget är antaget till acceleratorprogrammet FastTrack på Minc och sysselsätter i dagsläget fyra personer.

Jennie Lorentsson

Genom att koppla samman kunder med lokala banker och bitcoinväxlare runt om i världen vill Bit4M Payments förpassa långsamma internationella […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad