onsdag 6 december 2023

inloggad som

… men intresset för mobilmässan minskar bland Skånebolagen

Intresset att vara med på Mobile World Congress i Barcelona minskar bland de skånska mobil- och telekombolagen. Mässan drar igång på måndag och har tidigare varit en av årets främsta mötesplatser för skåningar i mobilbranschen.

Tidigare har bland annat Teknopol haft aktiviteter i samband med mässan, men varken Invest in Skåne eller Innovation Skåne – sammanslagningen av Teknopol, Innovator och Clintrials – har några planer på att arrangera någonting i Barcelona. Marianne Larsson på Innovation Skåne pekar på ett förskjutet fokus från mobilteknik till e-hälsa och att organisationen prioriterat mässan Health 2.0, som hålls i Silicon Valley i höst.

Arrangörerna i Barcelona räknar med närmare 100.000 utställare och besökare. En av dem är Linda Malmgren, kommunikationschef på klusterorganisationen Mobile Heights.

Linda Malmgren– Mässan har helt klart minskat i betydande för industrin och man lägger inte samma krut på den som man gjort innan från bolagens sida. Snarare än att fokusera på just MWC så växer andra mässor och event runt om i världen som är mer nischade. Mobiltelefoner och det som kretsar kring detta har snarast reduceras till att bli råvaran i de mobila ekosystemen. Fokus hamnar istället på mobila betalningar, smarta städer och Internet of Things, säger hon.

Enligt Daniel Kipowski, affärsområdesansvarig på Invest in Skåne har mässor som Consumer Electronics Show i Las Vegas seglat upp som ett i vissa fall intressantare alternativ.

Daniel Kipowski– I takt med att mobilbranschen förändras så ökar CES och andra mässor i betydelse, till viss del på bekostnad av MWC. Mässan är fortfarande viktig men för att hänga med i framtiden krävs nog att man tar lite nya grepp och försöker bli viktig för närliggande områden inom konsumentelektronik och liknande, säger han till Rapidus.

Klicka här för att se hela listan på Skånebolagen som åker till årets mässa i Barcelona

Anders Frick

Intresset att vara med på Mobile World Congress i Barcelona minskar bland de skånska mobil- och telekombolagen. Mässan drar igång […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad