fredag 1 mars 2024

inloggad som

Øresundsbusser halverer – men myte om grænsekontrols trafikskader holder ikke

Myten om dramatiske fald i Øresundstrafikken siden grænsekontrollen fra 4. januar synes indtil videre stærkt overdrevet. Det mest dramatiske er, at Øresundsbusserne  (Gråhundbus 999) i morgen meddeler Øresundsbron, at de halverer busafgangene. Det skyldes ironisk nok slet ikke grænsekontrollen, men økonomi. Grænsekontrollen mærkes stort set ingen steder.

– Grænsekontrollen betyder ingenting for os. Buschaufførerne beder om at se ID-kort ved ombordstigning i København – og det svenske politi er søde på den anden side, siger direktør for Gråhundbus, Jørgen Andersen, til Rapidus.

– Men jeg har tabt en million på busser over Øresund i 2015. Jeg halverer derfor fra to til en bus i døgnet i fast drift mellem København og Malmø. Det fortæller jeg Øresundsbron på et frokostmøde i morgen. Og bedres økonomien ikke, så nedlægger jeg ruten helt til sommer. Konkurrencen med tog hver 20. minut er svær, siger Jørgen Andersen.

Alle øvrige linjer kan endnu ikke påvise store trafikudsving som effekt af grænsekontrollen.

Hos HH Ferries Group siger CEO Henrik Rørbæk til Rapidus, at januar de første tre uger af i år med grænsekontrol er helt på linje med januar 2015. Men det er også traditionelt en lav trafikmåned mellem Helsingør-Helsingborg. ”Først fra den danske vinterferie midt i februar kan vi se om grænsekontrollen skaber kø og trafiknedgang. Men vi gør, hvad vi kan for at hindre køer,” siger Henrik Rørbæk. HH Ferries Group har dog klaget til EU Kommissionen over grænsekontrollen, der ifølge HH strider mod EU traktaten. Trods uro i regionen øgede Helsingør-Helsingborg trafikken i 4. kvartal 2015.

Skånetrafikkens Øresundstog registrerer indtil videre kun et lille fald i salg af månedskortene, Jojo Period Öresund, der også gælder til DSB´s tog, Movias busser og Metroen i København. Fra 4.-24. januar sammenlignet med samme periode sidste år er der blot et minus på 1,5 % – eller i alt 75 færre solgte månedskort til i alt 5.033 indtil nu i år. Øvrige solgte billetter har en måneds forsinkelse i statistikken, og kan først ses i slutningen af februar, oplyser Skånetrafikkens webredaktør, Lise Österlind.

Øresundsbroens vejtrafik er øget, og den er der nu set ekstraordinært på alene for januar. Kommunikationschef Sanna Holmquist meddeler, at de første registrerede uger i januar viser øget vejtrafik på mellem 3 og 4 procent på broen. ”Men hvor meget øgning, som skyldes grænsekontrollen, er svær at sige. Vi har generelt en øgning af trafikken, som især skyldes stigning af fritidstrafikken,” oplyser Sanna Holmquist.

Keld Broksø

Myten om dramatiske fald i Øresundstrafikken siden grænsekontrollen fra 4. januar synes indtil videre stærkt overdrevet. Det mest dramatiske er, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.