måndag 15 april 2024

inloggad som

Nanobolag expanderar i Simrishamn

Nanoteknikbolaget Prebona flyttar in i större lokaler i Simrishamn för att dra igång tillverkningen. Sju personer sysselsätts i den skånska verksamheten, som skalats upp när bolaget närmar sig marknaden med sina två första produkter.

Prebona bildades år 2011 på Ideon av Jan-Erik Otterstedt, professor emeritus i teknisk kemi. Två år senare köptes bolaget upp av affärsmannen Christian Östberg som sedan tidigare drev nanoteknikbolaget Nanexa. Prebona utvecklar nanomaterial för tre affärsområden: beläggningar, jordbruk och medicin.

I december fick ledningen in sju miljoner kronor i nyemission i samband med noteringen på Aktietorget. Nu flyttar Prebona in i Kustbevakningens gamla lokaler på Marint Centrum i Simrishamn. Det ger bolaget två våningar och totalt 300 kvadratmeter för tillverkning och kontor.

– Det handlar investering i produktionen och för att sedan börja marknadsföra våra produkter som är redo att säljas, säger Orvar Otterstedt, son till grundaren och vd sedan oktober.

Första produkterna på marknaden blir bland annat smutsavvisande ytbeläggningar med nanopartiklar samt besprutning som ska skydda unga granplantor mot skadeinsekten snytbagge.

I nuläget sysselsätter företaget sju anställda men Orvar Otterstedt hoppas på att anställa fler framöver. Under det senaste redovisade räkenskapsåret, 2014, hade Prebona ingen omsättning och gjorde en förlust på drygt en miljon. Grundaren Jan-Erik Ottersterstedt är kvar i bolaget som teknisk chef.

Olof Peterson

Nanoteknikbolaget Prebona flyttar in i större lokaler i Simrishamn för att dra igång tillverkningen. Sju personer sysselsätts i den skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.