tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Dignitana rusar på börsen efter FDA-beslut

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Lundabolaget Dignitanas kylmössa, för bevarande av håret vid cellgiftsbehandling. Beskedet har fått aktien att rusa.

Kylmössan, som kallas DigniCap, har genomgått kliniska studier bland amerikanska cancerpatienter och fick på tisdagskvällen FDA:s godkännande för behandling av patienter med bröstcancer. Därmed öppnas en stor marknad för Dignitana.

– Godkännandet innebär att den organisation som vi redan byggt i USA kan aktiveras och vi kan slutföra förhandlingar med en mängd sjukhus som redan har visat stort intresse för DigniCap. Vi förväntar oss att kunna rulla ut ett stort antal system snabbt, säger huvudägare och styrelseledamot Johan Stormby till Rapidus.

Skalpkylningssystemet är det första i sitt slag som FDA godkänt och efter beskedet stack Dignitanas kurs på First North i väg rejält. Vid 13-tiden på onsdagen hade aktien gått upp med 30 procent.

kylmössaDigniCap placeras direkt på huvudet och ansluts till en kylnings- och kontrollenhet som pumpar in kylvätska i mössan. När temperaturen på skalpen sänks drar blodkärlen ihop sig och minskar överföringen av cellgifter till skalpen. Kylan reducerar även cellernas upptag av cellgifter.

Dignitana har till och med september omsatt 4,4 miljoner kronor, med ett minusresultat på -11,3 miljoner kronor, enligt den senaste kvartalsrapporten. I början av juli genomförde bolaget en riktad nyemission som tillförde 28 miljoner kronor. De två största investerarna var C3 Device Partner och Green Park & Golf Ventures, båda baserade i Dallas, Texas.

Sju personer arbetar i bolaget och fler kommer anställas vid dotterbolaget i USA.

Emily Binks

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Lundabolaget Dignitanas kylmössa, för bevarande av håret vid cellgiftsbehandling. Beskedet har fått aktien att rusa. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.