tisdag 16 april 2024

inloggad som

LTH skapar lokalt medieflöde med Malmöteknik

När vårterminen drar igång ska tusentals LTH-studenter kunna hålla koll på allt från föreläsningsschemat till klasskamraternas Instagramuppdateringar med en skräddarsydd app och webbsida. Bakom tekniken står Malmöbolaget Hoodin, med bland andra Mats Lindoff, Hampus Jakobsson och Menmo Ventures i ägarlistan.

Hoodin grundades 2013 kring idén att bygga upp hyperlokala social medier runt om i Sverige. Intäkterna var tänkta att komma från annonser, men det visade sig svårare än beräknat. Tidigare i år bytte bolaget taktik och började istället skräddarsy tekniken åt företag, organisationer och event som vill skapa ett avgränsat informationsflöde för exempelvis kunder och besökare.

Marcus Emne– Den traditionella intäktsströmmen för medieinnehåll på nätet har varit annonser, men den marknaden är pressad från alla håll. Vi tror mycket mer på den här modellen, säger Hoodins vd Marcus Emne, som har ett förflutet på CGI, dåvarande Sony Ericsson och BTS Interactive.

Strategibytet har gett resultat, enligt Marcus Emne kommer det tidigare helt riskkapitalfinansierade bolaget nå ett positivt resultat under årets sista månader, med 1,3 miljoner i omsättning för helåret. Affären med LTH ger mindre än en miljon i intäkter men är bolagets första kund från den akademiska världen. I appen blandas innehåll från högskolan om exempelvis scheman och tentamenstillfällen med relevanta poster från traditionella och sociala medier som snappats upp av Hoodins teknik och publicerats av LTH-anställda redaktörer.

Inräknat en handfull konsulter sysselsätter Hoodin i dag tio personer. Marcus Emne räknar med att bli dubbelt så många under 2016. Bolaget fick sin senaste kapitalinjektion för drygt ett år sedan, då Lundabaserade Nordic Innovation Invest klev in som nya delägare. Nordic Innovation Invest startades förra året av Charlotte Widing, Enzymaticas grundare Staffan Bergqvist, juristen Cecilia Hollerup, och Sven Holmgren från Volito-koncernen. Kvartetten har ägarandelar i en rad skånebolag som noterats de senaste åren, bland annat Advenica, Enzymatica, BIMobject och Idogen.

Erik Olausson

När vårterminen drar igång ska tusentals LTH-studenter kunna hålla koll på allt från föreläsningsschemat till klasskamraternas Instagramuppdateringar med en skräddarsydd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.