lördag 27 april 2024

inloggad som

Zaplox tar in 15 miljoner – växlar upp USA-satsning

Ideonbolaget Zaplox tar in 15 miljoner kronor från tidigare ägare, som inkluderar Industrifonden och LMK Ventures. I somras öppnade bolaget kontor i Dallas – än så länge med enbart en anställd men med planen att bli en handfull.

magnus_friberg– Genom lokal närvaro har vi lättare att visa vår lösning för potentiella kunder och sedan göra anpassningar och leverera, säger vd Magnus Friberg till Rapidus.

Utvecklingen av låssystemet kommer fortsatt ske i Sverige där Zaplox sysselsätter ungefär 20 personer, varav drygt hälften är konsulter. Bland kunderna syns SkiStar, HTL och Wihlborgs.

I Zaplox låssystem laddas en nyckel ner till mobiltelefonen i form av en app. Sedan reglerar ett webbaserat administratörssystem vilka nycklar som kan öppna vilka dörrar vid vilka tidpunkter. Under hösten har Zaplox slutit samarbetsavtal med Assa Abloy Hospitality, Kaba och Salto där deras låssystem är integrerat.

– De ger oss möjlighet att nå en annan marknad och de största hotellkedjorna. Det är givetvis kopplat till Nordamerikasatsningen, då de stora hotellkedjorna är etablerade i Nordamerika och nästan alltid har huvudkontor där, säger Magnus Friberg.

Zaplox startade 2010 och har sedan dess tagit in ungefär 60 miljoner kronor. 2014 slutade nettoomsättningen på drygt 1 miljon kronor och resultatet på -8,1 miljoner. Planen är att nå ett positivt resultat 2016.

– Vi räknar med att kunna nå break-even nästa år, men det är givetvis beroende på i vilken takt våra ägare vill att vi expanderar, säger Magnus Friberg.

Zaplox ägs till största del av Industrifonden, LMK Ventures och tyska 4M Beteiligung, som kontrolleras av industrifamiljen Mankel. Samtliga står för majoriteten av det nya kapitaltillskottet.

Emily Binks

Ideonbolaget Zaplox tar in 15 miljoner kronor från tidigare ägare, som inkluderar Industrifonden och LMK Ventures. I somras öppnade bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Hon öppnar dörren till hotellen

    Lundabolaget Zaplox får in 14,7 miljoner kronor i en fulltecknad företrädesemission. Vd Tess Mattisson ska använda pengarna till att öppna fler hotelldörrar med bolagets digitala nyckel.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

  • Dagens rapporter

    Ett urval av dagens bokslutsrapporter från skånska börsbolag: Zaplox Lundabolaget Zaplox, som utvecklar låssystem som öppnas med mobila nycklar, avslutade […]

  • Nybyggandet kan bromsas

    Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]

  • Tunga hyreshöjningar för kontor

    Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]