söndag 28 april 2024

inloggad som

Iconovo redo för kundtest och nyemission

Inhalatorbolaget Iconovo förbereder sina första kundtester, som på sikt kan landa i licensavtal. Parallellt pågår en nyemission för att kunna stärka upp organisationen.

Iconovo utvecklar och tillverkar inhalatorer för läkemedel och vaccin. Tre av fyra modeller är nu helt färdiga och redo för tester ute hos kund. Diskussioner om licensavtal med ett kinesiskt och ett amerikanskt läkemedelsbolag har inletts. 

Orest_Lastow1– Det kinesiska bolaget har en generikaprodukt som de vill testa i inhalatorn, det amerikanska vet jag faktiskt inte så mycket om. Det gäller en ny molekyl som de är mycket hemlighetsfulla kring, men den ska testas i vår endosinhalator som är lämplig för vaccin, säger Iconovos vd Orest Lastow till Rapidus. 

För ett år sedan tog Iconovo in sju miljoner kronor i en nyemission, då bland andra Perstorpveteranen Lennart Holm ökade sin ägarandel. I dagarna inleddes ytterligare en emission, hur stor vill inte Lastow säga, men han räknar med nytt kapital och några nya delägare. 

– Pengarna ska användas till att bemanna upp vår organisation, vilket behövs för att kunna ta de här kundprojekten. Vi kommer anställa projektledare, konstruktörer, labbpersonal och personal inom försäljning och affärsutveckling. Vi ska även utveckla en fjärde, förfylld inhalator, säger Orest Lastow. 

Iconovo startades i kölvattet av AstraZenecas avveckling och var från början en affärsenhet inom Zenit design. Bolaget grundades 2013 och har i dag fyra anställda som sitter i Lund Life Science Incubator. 

Iconovo är en av tre finalister till LU Innovation Systems innovationspris, som delas ut tillsammans med PwC. Vinnaren koras på fredag och priset är en check på 150.000 kronor, tvåorna får hedersomnämnanden och 50.000 var. Övriga finalister är SenzaGen och Erghis Technologies.

Jennie Lorentsson

Inhalatorbolaget Iconovo förbereder sina första kundtester, som på sikt kan landa i licensavtal. Parallellt pågår en nyemission för att kunna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.