fredag 10 maj 2024

inloggad som

Probi gör affär med koreansk mejerijätte

|  , ,
|  

Lundabolaget Probi har tagit ett betydande steg framåt i sina globaliseringsplaner genom att sluta sitt första avtal i Asien för probiotiska mejeriprodukter.

Börsnoterade Probi, som utvecklar probiotika för maghälsa och immunförsvar, har slutit ett licens- och leveransavtal med Sydkoreas största mjölkleverantör Seoul Milk. Affären går ut på att Seoul Milk använder Probis probiotiska stam LP299V i en mjölkprodukt som lanseras i slutet av året.

Peter Nahlstedt 2– Det är en väldigt viktig lansering och ett genombrott i Asien för oss. Vår strategi är att få fler kunder inom functional food, och det är ett stort steg för oss att sluta ett avtal med Seoul Milk, säger Probis vd Peter Nählstedt till Rapidus.

Mjölkenprodukten lanseras som en hälsodryck och faller samarbetet väl ut kan det bli fler produkter.

– Man måste börja med en produkt, förhoppningsvis är det inledningen på ett längre samarbete, men vi kan inte gå ut med vilka produkter vi kikar på, säger Peter Nählstedt.

Han bedömer Asien som den viktigaste marknaden för probiotisk functional food, liksom Nordamerika är det för kosttillskott.

– Sydkorea är en intressant marknad med stor befolkning och växande medelklass. Vi ser affären som ett erkännande för våra bakterier och vår förhoppning är att den leder till fler samarbeten i Asien, säger Peter Nählstedt.

Som ett steg i Asiensatsningen har Probi under sommaren anställt en affärsutvecklare med bas i Singapore. Sedan tidigare har bolaget tagit hem en rad avtal kring kosttillskott i olika asiatiska länder, bland annat Indien och Malaysia.

Även på huvudkontoret på Ideon i Lund har en ny affärsutvecklare samt en produktutvecklare anställts, vilka ska jobba dedikerat med functional food. Totalt arbetar i dag 34 anställda på Lundakontoret.

Bland kunder som redan använder Probis bakterier syns Danone och Nextfood. Norden står fortfarande för huvuddelen av omsättningen, som förra året landade på 135 miljoner kronor.

Jennie Lorentsson

Lundabolaget Probi har tagit ett betydande steg framåt i sina globaliseringsplaner genom att sluta sitt första avtal i Asien för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen