söndag 25 februari 2024

inloggad som

Apple i Danmark sætter positiv særbehandling på spidsen

Keld_broksoKort sagt: Sagen om Apples datacenter i Danmark rejser spørgsmålet, hvor langt man kan gå for at lokke udenlandske virksomheder til? Meget langt, mener Rapidus. Grænsen i Danmark, Sverige og over sundet går ved manglende åbenhed og manglende politisk konsensus.

Af Keld Broksø, Københavnsredaktør Rapidus

Hvis Apples modkrav for placering af et datacenter til 6,3 milliarder DKK var, at Danmark fik ændret form til et æble, der var taget en bid af, så synes det efterhånden sandsynligt, at det ville ske. Succeshistorien om Apples kommende datacenter i Viborg, som også Rapidus har beskrevet, har de seneste måneder vist sig mere nuanceret. Positiv særbehandling af Apple rejser dilemmaer både i Danmark og Sverige om, hvor langt vi skal gå.

I verdens mindst korrupte land (Danmark) har en tværministeriel arbejdsgruppe med navnet Projekt Orkan arbejdet i fire år på at få Apples datacenter. Metoderne omfattede, at skattevæsenet, SKAT, regnede på modeller, som kunne gøre Danmark konkurrencedygtig på trods af afgifts- og skattetryk.

Lovændringer har endda været på tale. Der blev også betalt for ingeniører fra Grontmij, der regnede på en teknisk løsning for Apple. Og Udenrigsministeriets embedsmænd beskrev danske regler, der kunne bruges til Apples interne skatteoptimering. Senest er to ting kommet frem: Den grønne løsning for Apple indebærer, at overskudsvarme på 25 grader skal bidrage til opvarmningen af boliger i Viborg med fjernvarme. Men skal skatteyderne i Viborg betale 250 mio. DKK for at få rør til det? Er der enighed om det? Og principielt skal også overskudsvarme beskattes. Vil der ske en lovændring af det for Apples skyld? Eksempelvis vil Danmarks Meteorologiske Institut lægge deres datacenter på Island. Mange spørgsmål hænger stadig i luften. Forhandlingerne synes lukkede frem mod 2017. Imens sætter sagen Danmarks rygte på spil som det mindst korrupte land – idet der HAR været særbehandling og økonomiske fordele – om end ikke til personlig vinding.

Ville Sverige gøre det samme som nummer fire på Transparency Internationals topliste over verdens mindst korrumperede lande? Og er det korruption at give privatejede virksomheder særbehandling? Vi er i en gråzone. Men ja – selvfølgelig vil Sverige have internationale virksomheder og investeringer. Region Skåne pumper 17 millioner skattekroner i selskabet ”Invest in Skåne” hvert år, og ESS var heller ikke billig at få til Lund. I Danmark er der også et ”Invest in Denmark” betalt af Staten, og Copenhagen Capacity betalt af blandt andre Region Hovedstaden. Også deres succeskriterium er at få internationale virksomheder til landet. Forskellen er, at Sverige ikke har et lignende tilfælde af, at staten er gået så langt for at tiltrække én enkelt, privat virksomhed som Apples datacenter. Dermed er der et ”lex Apple” for både Danmark og Sverige: Processen bag tiltrækningen af Apple mangler tre ting:
Åbenhed, åbenhed og åbenhed.

Der er intet galt i positiv særbehandling – så længe kortene bliver lagt frem og ikke kun dukker op på grund af dygtige journalisters indsats især i Børsen. Kommunikationsverdenen har det mantra, at ”alt som ikke kan forklares – kan ikke forsvares.” Her kan det både forklares og forsvares, at der intet er galt i en statslig særindsats, som gør os konkurrencedygtige. Og nej – alle er ikke lige her! Der er forskel på Apples datacenter til 6,3 milliarder og et it-firma med en omsætning på 50 millioner. Men det lille firma kan gå i offensiven og forlange samme rammevilkår – uden at forvente samme konsulentindsats. Og så kan det lille it-firma glæde sig over, at Apples datacenter giver flere muligheder end begrænsninger i en it-hub med tyngde. Det kommende Greater Copenhagen-samarbejde med Skåne kan også lære af Apple-sagen: Det kræver en usædvanlig indsats at få usædvanlige lokaliseringer. Der er faktisk ikke de store grænser for, hvor langt man kan gå. Men der er grænser for, hvor meget man kan bøje lovgivning og økonomi uden åbenhed. Og grænser for, hvor langt man kan bevæge sig ud i gråzonen uden tilstrækkelig politisk konsensus mellem det statslige og lokale niveau.

Kort sagt: Sagen om Apples datacenter i Danmark rejser spørgsmålet, hvor langt man kan gå for at lokke udenlandske virksomheder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.