onsdag 8 maj 2024

inloggad som

SmartRefill gör finsk framstöt

Helsingborgsbolaget SmartRefills mobila betalningstjänst för kontantkort används redan i Norge och Litauen. Nästa land på tur är Finland där SmartRefill tecknar avtal med två mobiloperatörer som tillsammans har en tredjedel av marknaden. Redan innan avtalet i Finland ökade SmartRefill omsättningen med cirka 80 procent till runt 370 miljoner kronor under 2014.

Avtalet omfattar två operatörer under samma bolag, Sonera och Tele Finland, som tillsammans har 34 procent av marknaden i Finland. De går att jämföra med svenska Telia och Halebop, som ingår i samma koncern och sedan tidigare är kunder hos SmartRefill.

Emilie_Sträng– Jag hoppas på en omsättningsökning för SmartRefill med 50 miljoner det första året i och med det nya avtalet och sedan finns all potential att dubbla detta de kommande åren, säger affärsområdeschef Emelie Sträng till Rapidus.

Under 2014 omsatte SmartRefill, inräknat dotterbolaget i Indien, cirka 370 miljoner kronor, uppger Emelie Sträng. Det kan jämföras med 211 miljoner året innan. Resultatet för 2014 slutade på fem miljoner i vinst. Bland kunderna syns mobiloperatörerna NetCom och Chess i Norge, Skandiabanken, fondbolaget Didner & Gerge och Sparbankernas Kort.

Mjukvarubolaget SmartRefill utvecklar tjänster för påfyllning av kontaktkort i mobilen där automatiserad laddning är möjligt. Mjukvaran integreras i befintliga system och anpassas efter kundens grafiska utseende. De två andra affärsområdena bolaget sysslar med är bankärenden i mobilen och digital post, som ska vara säkrare än e-post, där de bland annat samarbetar med logistikbolaget Bring.

SmartRefill räknar med att anställa en handfull personer i år och två nya medarbetare är redan på väg in i bolaget, som i dag har 32 anställda. Majoriteten av personalen finns i Helsingborg, men ett fåtal sitter i Taiwan och Indien.

SmartRefill ägs huvudsakligen av Bengt Adolfsson, tidigare vd för Hilding Anders, genom bolaget BGA Invest, och SmartRefills vd David Nilsson.

Emily Binks

Helsingborgsbolaget SmartRefills mobila betalningstjänst för kontantkort används redan i Norge och Litauen. Nästa land på tur är Finland där SmartRefill […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.