torsdag 25 april 2024

inloggad som

150 får gå när Blackberry lägger ner i Malmö

|  , ,
|  

Rapidus kan i dag avslöja att kanadensiska mobiljätten Blackberry lägger ner sin verksamhet i Malmö och Göteborg. Totalt berörs 150 personer av nedläggningen.

Hans Björkqvist, gruppchef på fackförbundet Unionen Sydväst, bekräftar att Blackberrys ledning i dag överlämnade i dag en förhandlingsframställan om en omorganisation som går ut på att verksamheterna i Malmö och Göteborg läggs ned helt. I dag jobbar 93 personer i Malmö och 60 i Göteborg.

− Vi vet i dag inte hur länge bolaget vill ha verksamheterna kvar så det är svårt att säga hur vi ska agera. Vi kommer att ta en titt på hur de har resonerat när de tycker att de är ett bra alternativ att lägga ner, och ifrågasätta de ekonomiska grunderna för det, säger Hans Björkqvist till Rapidus.

Personalen informerades under onsdagen och enligt Hans Björkqvist var det ingen som var förberedd på beskedet.

– Nej, vi hade inte hört något i förväg. Nu får vi sätta oss ner med våra medlemmar och gå igenom vad som ska hända. Det är många som hört av sig med frågor till våra rådgivare under dagen, säger Hans Björkqvist till Rapidus.

Blackberry etablerade sig i Malmö 2010 genom köpet av det hyllade och snabbväxande Malmöbolaget The Astonishing Tribe för drygt 800 miljoner kronor. Malmökontoret har sedan dess fungerat som kreativt nav för mobiljätten inom design och utveckling av användargränssnitt. Den svenska personalen var bland annat djupt involverad i utvecklingen av Blackberry Passport, som släpptes i höstas.

I slutet av mars överraskade koncernchefen John Chen analytikerna med att presentera ett positivt resultat i kvartrapporten. Försäljningen pekar dock fortsatt nedåt, senaste kvartalet sålde bolaget 1,3 miljoner mobiler, jämfört med 3,4 miljoner samma period året före. Omsättningen sjönk samtidigt med 32 procent till 660 miljoner dollar.

Som Rapidus rapporterade förra veckan har Blackberry de senaste åren bantat verksamheten i Sverige. I slutet av 2013 fick ett 20-tal personer gå från Malmöenheten och under 2014 stängdes även kontoret i Stockholm.

Fram tills nu har den svenska verksamheten dock klarat sig relativt lindrigt i de återkommande sparpaket som Blackberry tvingats till. Bara det senaste året kapat den globala personalstyrkan med över 1.800 personer till 6.200 anställda.

Jennie Lorentsson
Erik Olausson

Rapidus kan i dag avslöja att kanadensiska mobiljätten Blackberry lägger ner sin verksamhet i Malmö och Göteborg. Totalt berörs 150 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.