torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Styrelsen byts ut i Jay-Z:s Malmöbolag

Hip hop-stjärnan Jay-Z vilar inte på hanen i omstöpningen av Aspiro och dess streamingtjänst Tidal. Efter att vd:n Andy Chen fått lämna bolaget förra veckan byts nu hela styrelsen ut i det tidigare börsbolaget, som har legalt säte i Malmö och 90-talet anställda i bland annat Oslo, Stockholm och Köpenhamn.

Aspiroskylten hänger kvar på kontorshuset nära Centralstationen.
Aspiroskylten hänger kvar på kontorshuset nära Centralstationen.

Asprio grundades i Malmö i slutet av 1990-talet och var till en början inriktat på teknik för att kunna surfa på internet med dåtidens mobiltelefoner. De senaste åren har bolaget specialiserat sig på strömmande media med tjänsterna Wimp och senare Tidal som tydliga utmanare till Spotify. Det globala genomslaget kom i vintras då amerikanska hip hop-artisten Jay-Z köpte bolaget för drygt 460 miljoner kronor och knöt till sig en rad världsartister som delägare.

Förra veckan kom första beskedet om vad ägarbytet betyder för bolaget och dess 90-talet anställda. Vd:n Andy Chen byts ut mot företrädaren Peter Tonstad, som tar över som interimschef. Nu byts även hela den skandinaviska styrelsen ut då samtliga fem ledamöter, med tidigare huvudägaren Schibsteds representant Trond Berger i spetsen, avgår.

In kliver Lior Tibon, hög chef på Jay-Z:s skivbolag Roc Nation och advokaten Katsambas Panagiotis, båda baserade i London. Ordförande blir amerikanska skattekonsulten Kashyap Bakhai, specialiserad på skatteplanering åt artister och idrottstjärnor. Det visar dokument från Aspiro som Rapidus tagit del av.

I slutet av förra veckan gjorde medieuppgifter gällande att ägarbytet för Aspiro även får till följd att en stor del av de anställda i Stockholm och ett tiotal på Köpenhamnskontoret blir av med jobbet. I ett officiellt uttalande skriver bolaget dock att bara ”en handfull” position försvinner och att samtliga existerande kontor ska finnas kvar och växa.

Aspiro har ännu formellt säte i Malmö men bolaget har i praktiken styrts från Oslo. Utöver Norge, Sverige och Danmark har Aspiro även adresser i Tyskland och Polen. 2014 ökade omsättningen med 22 procent till 303 miljoner kronor, men resultatet var fortsatt blodrött med en förlust på -84 miljoner.

Rapidus har utan framgång sökt företrädare för Aspiro för en kommentar.

Erik Olausson

Hip hop-stjärnan Jay-Z vilar inte på hanen i omstöpningen av Aspiro och dess streamingtjänst Tidal. Efter att vd:n Andy Chen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.