tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ideonbolag skjuter på läkemedelsutveckling

Ideonbolaget Sanopharma började sälja det inlicensierade fästingmedlet Atix som ett sätt att finansiera utvecklingen av den egna läkemedelskandidaten. Nu skjuts det projektet på framtiden.

– Läkemedlet har vi inte påbörjat ännu. Vi behöver arbeta upp företaget först, så att vi av egen kraft kan investera i detta och inte göra oss beroende av externa finansiärer, säger ordförande Gustav Andersch.

Han tror att det dröjer minst ytterligare ett år innan läkemedelsutvecklingen påbörjas.

Sanopharma är ett medicinteknikbolag som licensierar produkter inom medicinteknik och marknadsför dem i Skandinavien. För närvarande har bolaget fyra produkter i sin portfölj, varav storsäljaren är fästingmedlet Atix som fryser fästingen före borttagandet för att minska risken för borrelia. Ett och ett halvt år efter lanseringen av fästingmedlet gjorde bolaget en vinst på på drygt 200.000 kronor. Omsättningen för 2014 landade på på 1,2 miljoner kronor.

Sanopharma bildades 2012 och ägs och drivs av bröderna Fredrik och Gustav Andersch. Vd Fredrik Andersch har en bakgrund inom AstraZeneca och Meda i Solna, på positioner som bolagschef och regionchef. Gustav Andersch har tidigare arbetat på Pfizer och Janssen.

Izabella Rosengren

Ideonbolaget Sanopharma började sälja det inlicensierade fästingmedlet Atix som ett sätt att finansiera utvecklingen av den egna läkemedelskandidaten. Nu skjuts […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.