lördag 11 maj 2024

inloggad som

Ausy ger upp i Sverige – säljer MobyTech till Softhouse

Börsnoterade franska miljardkoncernen Ausy hade stora planer för Sverige. Efter uppköpet av MobyTech i Lund 2012 letade man efter nya bolag att lägga under sig, men då telekommarknaden dök fick ledningen kalla fötter. I dag kan Rapidus berätta att koncernen lämnar landet och Softhouse tar över det tiotal telekomkonsulter som finns kvar i MobyTech.

De sista detaljerna upp i affären mellan Ausy och Malmöbolaget Softhouse görs upp under dagen.

– Avtalet är klart och affären avslutas i dag. Från början ville Ausy göra ett större uppköp på den svenska marknaden och ta en större del av kakan, men man lyckades inte hitta någon som ville sälja eller något bolag som kändes rätt, säger Andreas Leveau, som var ekonomichef på MobyTech och som går över till Softhouse.

Någon köpeskilling vill Softhouse Malmö-vd Mats Petersen inte specificera. Han ser affären som en effekt av de stora telekombolagens neddragningar.

– Det är en naturlig strukturaffär som sker på marknaden och vi kommer se fler sådana till följd av vad som händer på Sony Mobile och Ericsson, säger Mats Petersen till Rapidus.

Ausy, med dryg 4.000 anställda världen över och en omsättning 2014 på 341 miljoner euro, är noterat på Parisbörsen. Då koncernen köpte MobyTech 2012 var dåvarande ST-Ericsson en stor kund, såväl till Ausy i Frankrike som till Mobytech i Lund. Men som Rapidus rapporterade förra veckan har de sista konsulterna fått lämna Ericssons Lundaverksamhet och Mobytech är ett av de konsultbolag som drabbats hårt av detta.

För drygt ett år sedan sysselsatte man 25 personer i Lund och platschefen Nicolas Bourgeon sade till Rapidus med att bolaget skulle växa och rekrytera 30 nya medarbetare. I dag är det endast nio personer kvar på MobyTech och i Ausys bokslutskommuniké för 2014 skriver ledningen att bolaget gett upp hoppet om den svenska marknaden.

– Våra stora kunder har varit Axis, Sony och Ericsson, men det är en tveksam bransch med många neddragningar. Att det blev inkråmsaffär beror helt enkelt på att det är smidigare än att sälja bolaget, säger Andreas Leveau.

Hittills har halva MobyTechs personal tackat ja till att gå över till Softhouse. Med MobyTechkonsulterna kommer Softhouse upp i strax över 60 anställda på Malmökontoret och 200 totalt i landet.

Jennie Lorentsson

Börsnoterade franska miljardkoncernen Ausy hade stora planer för Sverige. Efter uppköpet av MobyTech i Lund 2012 letade man efter nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen