söndag 12 maj 2024

inloggad som

Mapci påverkas inte av sparpaket

Rapidus berättade i tisdags om osäkerheten på molninstitutet Mapci i Lund efter storvarslet på Sony Mobile, som är en viktig finansiär och samarbetspartner i framtidsforskningen. I dag ger Sony Mobile beskedet: Engagemanget i Mapci påverkas inte av sparpaketet.

– Mapci är en viktig del i vår mobilutveckling i Lund och kommer inte påverkas av sparpaketet. Samverkan med universitet och näringsliv är av fortsatt central betydelse för oss, säger kommunikationsansvariga Kajsa Petersson på Sony Mobile i Lund till Rapidus.

Tillsammans med Lunds universitet och Region Skåne är Sony Mobile grundare av Mapci. I vintras gick Ericsson in som finansiär. Totalt handlar det om 10-15 miljoner kronor årligen som stoppas in i Mapci, som grundplåt för verksamheten, ledd av professor Björn Landfeldt.

För tillfället rullar två formella projekt mellan Mapci och Sony. Det ena handlar om nästa generations wifi, det andra om energieffektivitet i videoöverföring på internet.

Det var i måndags morse som Sony Mobile på ett stormöte i Malmö informerade sina anställda om planerna på att dra in 1.000 tjänster i Lund. Åtgärden är del av ett 30-procentigt sparpaket på operativa kostnader och innebär närmast en halvering av anläggningen ut med E22 i nordöstra Lund.

Kristian Svensson

Rapidus berättade i tisdags om osäkerheten på molninstitutet Mapci i Lund efter storvarslet på Sony Mobile, som är en viktig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen