tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Mobile Heights Center fyller kontorshotell – men Sonys varsel hotar

Sonys stora varsel med 1.000 kapade tjänster i Lund kan bli ett hårt slag även mot uppbyggnaden av Mobile Heights Center, där mobiljätten fortfarande hyr en fjärdedel av ytan. Samtidigt har det gått bättre att fylla resten av huset än hyresvärden Vasakronan räknat med och kontorshotelldelen är i det närmaste fullbelagd.

Hittills har bland annat Sigma Connectivity, Tech Mahindra och forskningsinstitutet Mapci tagit plats i Sony Mobiles tidigare hus i nordöstra Lund där Vasakronan försöker bygga upp ett kluster med mobilrelaterade företag. Som Rapidus kunde avslöja i höstas har Apple etablerat sig med en handfull anställda på plats. På väg in är även Anoto, som just utökat sin planerade kontorsyta från 850 till 1.200 kvadratmeter.

Totalt återstår en fjärdedel av de totalt 27.000 kvadratmeterna att hyra ut, uppger Anna Stenkil, som ansvarar för Vasakronans kontorsfastigheter i Lund.

Anna_stenkil− Vi håller på med fler hyresförhandlingar som snart blir klara. Jag är förvånad över hur lätt det varit att hitta hyresgäster som passar in på våra kriterier, säger hon till Rapidus.

En del i huset upptas av det Vasakronan kallas Workspace, ett kontorshotell med små flexibla kontorsplatser, som bland annat lockat patentjätten Zacco. Senast att flytta in är Stockholmsbaserade Human Entrance, som hjälper storföretagens utländska personal rota sig i Sverige, och i dag återstår bara ett fåtal av de 65 arbetsplatser som ryms i Workspace.

En fjärdedel av huset hyrs fortfarande av Sony Mobile. På måndagsförmiddagen meddelade mobiljätten att 1.000 av de totalt 2.200 anställda och konsulter får lämna verksamheten i Lund. Hur det påverkar lokalfrågan är ännu oklart och Vasakronan har ännu inte fått något besked. Om Sony Mobile skulle välja att lämna att lämna huset helt blir vakansen i ett slag nära 7.000 kvadratmeter större.

− Det är inget vi lätt fyller upp. Men det ändrar inget i vår strategi, arbetet med att fylla huset blir bara större, säger Anna Stenkil.

Erik Olausson

Läs mer om Sony Mobiles neddragning i en extra snabbanalys senare i dag.

Sonys stora varsel med 1.000 kapade tjänster i Lund kan bli ett hårt slag även mot uppbyggnaden av Mobile Heights […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.