torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Facket på Sony Mobile skissar redan på ny avknoppning

Ur förra storvarslet på Sony Mobile föddes konsultbolaget Sigma Connectivity, som i dag sysselsätter ett par hundra personer. Idén kom från fackligt håll inne på Sony Mobile – och i samband med dagens varsel har man redan börjat skissa på en liknande lösning.

Sony Mobile drar alltså ner med 1.000 anställda och konsulter i Lund. Det höga antalet var en överraskning för Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

– Jag trodde inte det skulle bli så mycket. Vi fick en liten förvarning och att det skulle ske, men det är tungt. Mycket tungt, säger Ulf Bengtsson till Rapidus.

Han har tillsammans med andra kollegor på fackföreningarna börjat fundera på hur jobb och mobilkompetens ska kunna räddas. I samband med varslet 2012 bildades en intern konsultenhet som senare knoppades av till IT-entreprenören Dan Olofsson och Sigma.

– Det handlar inte om ett nytt Sigma Connectivity, men kanske något åt det hållet. Skulle vi kunna intressera exempelvis den svenska fordonsindustrin till att etablera konnektivitet skulle det vara en möjlighet. Gruvindustrin är en annan möjlighet, säger Ulf Bengtsson.

Det har senaste månaderna spekulerats i om Sony är på väg att sälja ut mobilverksamheten helt och hållet, ett scenario Ulf Bengtsson skulle välkomna.

– Det vore bra för oss om det skulle ske. En köpare gör ju per definition en nysatsning. På Sony Mobile är hela inriktningen nu att vi ska spara oss till lönsamhet och det tror jag inte är möjligt, säger Ulf Bengtsson.

Planen från Sony Mobiles sida är att sjösätta en ny organisationsstruktur från den 1 april. 13.15 idag håller bolaget en presskonferens i Lund.

Kristian Svensson

Läs mer i Rapidus snabbanalys som utkommer under eftermiddagen.

Ur förra storvarslet på Sony Mobile föddes konsultbolaget Sigma Connectivity, som i dag sysselsätter ett par hundra personer. Idén kom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.