söndag 12 maj 2024

inloggad som

Huawei expanderar i Lund

I skuggan av neddragningarna på Sony Mobile och Ericsson fortsätter Huaweis Skånekontor att expandera. Nio personer anställdes ifjol i Lund – och samma utveckling planeras i år.

Platschefen för Huawei i Lund, Tord Wingren, är på plats på Mobile World Congress i Barcelona där närmare 30 skånska bolag deltar. I Huaweis monter visas bland annat ny 5G-teknik. Filialen i Lund har utvecklat mjukvara och plattformar för det mobila chipet. På mässan avslöjar den kinesiska jätten även sin första smartwatch, som bland annat kan mäta bärarens puls.

Trots det alltmer pressade läget för Lunds telekomkluster, inte minst med ett hotande varsel på Sony Mobile, har Huaweis kontor på Edison Park expanderat senaste åren. Sedan Tord Wingren tillträdde som platschef 2012 har antalet anställda ökat från 10 till 30. Ericssonveteranen har mångårig erfarenhet från telekombranschen och var bland annat initiativtagare och vd för Ericsson Mobile Platforms mellan 2001 och 2003.

Ifjol rekryterade Huawei i Lund medarbetare från bland annat Sony och Ericsson, som bara ligger ett stenkast bort. Tord Wingren ser fortsatta möjligheter till det.

Tord Wingren– Det tror jag säkert. Vi räknar med en organisk tillväxt i samma storleksordning som ifjol, mellan fem och tio personer, säger han till Rapidus.

Enligt Tord Wingren finns framtiden för Lunds mobilkluster inom så kallad mobile health, alltså integreringen av mobila enheter och hälsouppföljning.

– Mobile health kommer hända globalt. Lund och Malmö har stor chans att positionera sig väl då här finns många bolag inom både life science och teknik, säger Wingren.

Omsättningen för Huaweis svenska bolag ökade ifjol till 2 miljarder kronor från 1,8 miljarder kronor, enligt preliminära uppgifter som Huaweis presstjänst tagit fram för Rapidus. Koncernen sysselsätter ungefär 600 personer i Sverige, varav 30 i Lund.

Emily Binks

I skuggan av neddragningarna på Sony Mobile och Ericsson fortsätter Huaweis Skånekontor att expandera. Nio personer anställdes ifjol i Lund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen