fredag 10 maj 2024

inloggad som

250 miljoner mer i skånska FoU-satsningar

Med Axis, Alfa Laval och Qlik som draglok ökade FoU-satsningarna från Skånes större, börslistade teknik- och life science-bolag med över en kvarts miljard förra året. Det visar Rapidus genomgång. Samtidigt drar två av bolagen i sammanställningen ner på sin forskning och utveckling.

Rapidus har tittat närmare på de färska siffrorna för nio större bolag noterade på Stockholmsbörsen med hela eller betydande delar av sin forskning och utveckling förlagd till Skåne, samt Nasdaq-noterade Qlik som har en omfattande utvecklingsenhet i Lund.

Med FoU-kostnader på 850 miljoner kronor gick Axis under 2014 för första gången om jätten Alfa Laval i satsningar på forskning och utveckling. Alfa Laval ökade även de sina FoU-utgifter från 702 till 790 miljoner kronor. Se länk till hela listan nedan.

Bland de mindre bolagen som ökar sina satsningar finns Probi, som utvecklar probiotiska produkter baserade på mag- och tarmbakterier med gynnsamma effekter. De totala FoU-utgifterna steg från 19 miljoner kronor 2013 till 22 miljoner ifjol. Företaget gjorde fler kliniska studier än något år tidigare, totalt var fem igång samtidigt. Ett område som Probi forskat på under 2014 är kroppens förmåga att ta upp järn med hjälp av probiotiska bakteriestammar. Studien utfördes på kvinnor i fertil ålder.

Bolaget planerar under 2015 att fortsätta studera effekter av sina probiotiska bakteriestammar på såväl vuxna som barn, även järnabsorptionsforskningen kommer fortsätta. Utöver detta ska nya användningsområdena studeras.

Gunbritt_Fransson– Vi är mitt i arbetet med att designa nya barnstudier och ska exportera oss till nya områden, säger Probis forskningschef Gun-Britt Fransson till Rapidus, utan att vilja kommentera närmare.

Probi har huvudkontor i Lund där 17 av de totalt 27 anställda arbetar med forskning och utveckling. Under 2015 ska åtminstone tre till anställas inom forskning och utveckling.

Minskar sina FoU-satsningar gör Anoto, samt Active Biotech som förra året kapade utgiftsposten med 87 miljoner kronor till 221 miljoner. Bakgrunden är bland annat att kostnaderna för en pågående fas III-studie inom prostatacancerbehandling minskat då patienterna nu är färdigbehandlade.

helen_tuvesson– Vi har sedan 2010 en stor klinisk studie om prostatacancer som vi tror att vi har finala resultat under första halvan detta året, säger forskningschef Helén Tuvesson till Rapidus.

Resultaten från prostatacancerstudien har en avgörande påverkan på bolagets framtida verksamhet både gällande eventuella nyanställningar och framtida forskningsinriktning, uppger hon. I nuläget har Active Biotech 56 anställda varav ungefär 45 arbetar med forskning och utveckling i Lund. I höstas tog bolaget in 225 miljoner kronor i en nyemission från huvudsakligen tidigare ägare.

Totalt satsade de tio skånska börsbolagen 2,9 miljarder kronor på FoU under 2014. Klicka här för att komma till hela listan, som även inkluderar omsättnings- och resultatutvecklingen.

Emily Binks
Erik Olausson

Med Axis, Alfa Laval och Qlik som draglok ökade FoU-satsningarna från Skånes större, börslistade teknik- och life science-bolag med över […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen