tisdag 23 april 2024

inloggad som

Artificiell intelligens gav verkligt pris

Årets_rapidusföretag_2015

Årets Rapidusföretag blev Expertmaker, som genom att utveckla algoritmer för att analysera stora datamängder dragit till sig kunder som internethandelsjätten eBay och mobiloperatören Vodafone. Malmöföretaget arbetar med att utveckla en slags artificiell intelligens som lär sig själv att hantera stora mängder data.

− Artificiell intelligens är en teknologi som kommer förändra världen på många sätt. Vi har varit länge i USA för att försöka övertyga folk om att satsa på oss, och nu försöker vi göra samma sak i Sverige. Vi hoppas att vi kan leva upp till förväntningarna och visa att vi är framtidens bolag, sa Expertmakers marknadschef Martin Rugfelt när han fick ta emot priset på Rapidusfesten.

Företaget skapar produkter för bland annat sökoptimeringar och personliga rekommendationer baserat på tidigare internetanvändning.
Bland annat för internethandelsjätten eBays dotterbolag RedLaser, där Expertmaker har tillverkat en app där kunder kan scanna in en fysisk vara och snabbt jämföra priset med varor på internet.

Att ha en stark innovationskraft, en hög idéhöjd och ambitionen om att lösa ett verkligt problem är några av kriterierna för att kunna bli Årets Rapidusföretag. Därtill att ha en utarbetad strategi och en ekonomisk plattform. Allt det här representerar Årets Rapidusföretag enligt juryn, som motiverade sitt val såhär:

“Om några år är företagets metod troligen den som ett stort antal jättar använder för att prenumerera på mänskligt imiterad intelligens och göra sig själva till experter på information om kunderna. Här ser vi en idéhöjd på absolut toppnivå, och snart får innovationskraften fullt utlopp, tack vare en genomtänkt strategi som bäddar för stora framgångar”.

Expertmaker har ett tjugotal anställda och ägs av grundare, affärsänglar och Vodafone, som 2013 gick in med åtta miljoner kronor i riskkapital. Företaget startade 2006 och har kontor i Malmö och Silicon Valley.

När det årliga hårdrocks- och näringslivsquizzet drog igång förvandlades gästerna i den fullpackade salen från mingelexperter till fokuserade genier med bultande hjärnor och viftande händer. När det ”På spåret”-inspirerade nya inslaget körde igång sågs dessutom en eller tre vd:ar dra hårt i en fiktiv dressins nödbroms.

Årets_rapidusföretag_breddare

Utmärkelsen “Friskt vågat” gick i år till Fatime Nedzipovska, som 2012 grundade den ideella organisationen Brightful. Föreningens mentorsprogram syftar till att inspirera ungdomar i högstadieålder att försöka nå sina drömmar. I dag ingår över hundra ungdomar och mentorer, som själva är unga vuxna, i Brightfuls nätverk.

I minglet på Elite Plaza i Malmö syntes bland andra Industrifondens Skånechef Nicholas Jacobsson, Axisgrundaren Martin Gren och Linda Persson från Ericssons nya utvecklingsenhet för radioteknik i Lund.

Klicka här för att komma till ett snabbt bildspel från festkvällen

Hanna Sigeman

Årets Rapidusföretag blev Expertmaker, som genom att utveckla algoritmer för att analysera stora datamängder dragit till sig kunder som internethandelsjätten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad