torsdag 25 april 2024

inloggad som

Ericsson går in i Lunds telekominstitut

Börsnoterade telekomjätten Ericsson går in som medlem i forskningsinstitutet Mapci i Lund. Ericsson bidrar med miljontillskott till verksamheten, på liknande sätt som grundarna Sony Mobile, Region Skåne och Lunds universitet.

Mapci (Mobile and pervasive computing institute at Lund university) bildades för snart två år sedan för att få fart på regionens forskning inom molnteknologi. Området spås en stark utveckling, inte minst i samband med trenden att allt fler vardagsprylar kopplas upp mot nätet.

Rapidus kan idag berätta att också Ericsson satsar ett antal miljoner i projektet.

– Forskningsområdena inom Mapci är distribuerad molnteknologi och Internet of things och det ligger Ericsson mycket varmt om hjärtat, säger Björn Ekelund, ansvarig för device-forskning på Ericsson.

Exakt hur mycket pengar bolaget nu investerar vill Björn Ekelund inte uppge, men han säger att engagemanget ligger på samma nivå som övriga medlemmar i Mapci. Dessa förklarade vid bildandet 2013 att man skulle satsa minst 100 miljoner kronor över tio års tid som grundfinansiering.

– Efter några år av turbulens går Ericsson i Lund in i en fas där vi mycket konkret bidrar till koncernens kärnverksamhet. Med denna nya och förstärkta roll blir banden till forskningen på Mapci tydliga. Vi kommer att engagera oss i liknande omfattning som de andra grundarna gjort, säger Björn Ekelund till Rapidus.

Idag är ett tiotal medarbetare knutna till forskningsinstitutet, som bland annat handlar om 5G-teknik. Innovationschefen Sten Minör menar att Ericssons engagemang kan hjälpa till att öppna nya dörrar.

Sten Minör– Ericsson är största spelaren inom nätverk. Utvecklingsavdelningen i Lund kommer framöver ha en verksamhet som passar som hand i handske med Mapci, säger Sten Minör.

Rent fysiskt är Mapci placerat i Mobile Heights Center, i Sony Mobiles gamla lokaler invid E22 i norra Lund. Styrelseordförande för Mapci är Bengt-Arne Molin från Sony Mobile.

Kristian Svensson

Börsnoterade telekomjätten Ericsson går in som medlem i forskningsinstitutet Mapci i Lund. Ericsson bidrar med miljontillskott till verksamheten, på liknande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.