tisdag 23 april 2024

inloggad som

CapSenze inleder samarbete med Nasdaq-företag

|  , ,
|  

Lundabolaget CapSenze har inlett förhandlingar med tyska masspektrotillverkaren Bruker. Tillsammans ska de utveckla CapSenze teknik Versaflo, därefter hoppas CapSenze på lansering under 2015.

Biokemibolaget CapSenze bildades 2010 och tillverkar bioanalytiska instrument. Längst i utvecklingen har forskarna kommit med tekniken som kallas Versaflo, vilken automatiserar provtagningen av stora cellodlingar och därmed minskar risken för att odlingen kontamineras.

Då Versaflo fungerar bäst om den kopplas till en masspektrometer, ett analytiskt verktyg som används för att bestämma den grundläggande sammansättningen av ett okänt ämne, har CapSenze nyligen inlett diskussioner med Nasdaqnoterade bioteknikbolaget Bruker. Bolaget tillverkar bland annat en infraljusabsorberande spektrometer som används för mäta luftföroreningar i atmosfären.

Martin Hedstrom– De ska hjälpa till i utvecklingen av vårt instrument. Förra veckan gjorde vi en provserie som skickades till Bruker och de verkar jättenöjda, säger Martin Hedström, medgrundare av CapSenze.

Om allt går enligt planerna kommer Bruker och CapSenze att lansera Versaflo under 2015.

Versaflo har utvecklats i samarbete med det First North-noterade bioteknikbolaget Genovis, vars enzym används för att fragmentera antikroppar innan analys. Detta har väckt uppmärksamhet i läkemedelsbranschen och fått storbolag att rikta fokus mot CapSenze. Martin Hedström säger sig redan ha en intressent på gång.

– Vi har haft inledande diskussioner med en en så länge hemlig aktör. De är dock lite avvaktande tills det är redo att köra på allvar, vilket vi faktiskt är snart.

Aktören är enligt Martin Hedström ett av världens största läkemedelsbolag, med över 100.000 anställda.

Capsenze och Genovis fick i slutet av 2013 en miljon kronor av Vinnova för att färdigutveckla instrumentet. Projekttiden sträcker sig till 2016, men redan nästa år planerar alltså CapSenze att lansera instrumentet.

Izabella Rosengren

Lundabolaget CapSenze har inlett förhandlingar med tyska masspektrotillverkaren Bruker. Tillsammans ska de utveckla CapSenze teknik Versaflo, därefter hoppas CapSenze på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad