måndag 26 februari 2024

inloggad som

Barchan och Lenander cashar ut från gamla TAT

Efter att Blackberry köpte utvecklingsverksamheten i TAT 2010 har intäkter från existerande kundkontrakt fortsatt att ticka in. Nu plockar ägarna Johan Lenander och Jan Barchan ut sammanlagt 13 miljoner kronor ur Malmöbolaget.Blackberry betalade över 830 miljoner kronor för TAT:s personal och utvecklingskompetens i affären från slutet av 2010. Kvar i TAT AB blev ett antal löpande kundkontrakt med bland annat Samsung och dåvarande Sony Ericsson.

− Det handlar bland annat om service- och garantiåtagande som vi sköter via partneravtal, säger TAT:s mångårige styrelseordförande Johan Lenander till Rapidus.

Han är majoritetsägare i TAT sedan 2011, med finansmannen Jan Barchan som 35-procentig delägare.

Efterhand som kundernas telefonmodeller bytts ut och avtalen löpt ut har intäkterna i TAT minskat successivt, men i gengäld har bolaget inga anställda och knappt några utgifter. 2012 gjorde TAT därmed en vinst på 13 miljoner kronor och 2013 en vinst på 3,7 miljoner.

Jan Barchan och Johan Lenander plockar nu ut sammanlagt 13 miljoner kronor i en ordinarie och en extra utdelning från bolaget, som är på väg att avvecklas.

− Det är en löpande nedstängning. Det finns en viss fördröjning i hur intäkterna kommer in, men i år tror jag omsättningen blir marginell, säger Johan Lenander.

Johan Lenander, som har ett förflutet som vd för Aspiro, har sedan Blackberry-affären investerat i ett antal uppstartsbolag tillsammans med TAT-grundarna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson. Bland dem finns Trialbee, Qnekt och danska bilhandelssajten Autouncle. Jan Barchan är bland annat investerare i Malmöbolagen Popgiro och AudioDev samt tidigare huvudägare i ConnectBlue, som i våras såldes till schweiziska u-blox.

Efter att Blackberry köpte utvecklingsverksamheten i TAT 2010 har intäkter från existerande kundkontrakt fortsatt att ticka in. Nu plockar ägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.