torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Barchan och Lenander cashar ut från gamla TAT

Efter att Blackberry köpte utvecklingsverksamheten i TAT 2010 har intäkter från existerande kundkontrakt fortsatt att ticka in. Nu plockar ägarna Johan Lenander och Jan Barchan ut sammanlagt 13 miljoner kronor ur Malmöbolaget.Blackberry betalade över 830 miljoner kronor för TAT:s personal och utvecklingskompetens i affären från slutet av 2010. Kvar i TAT AB blev ett antal löpande kundkontrakt med bland annat Samsung och dåvarande Sony Ericsson.

− Det handlar bland annat om service- och garantiåtagande som vi sköter via partneravtal, säger TAT:s mångårige styrelseordförande Johan Lenander till Rapidus.

Han är majoritetsägare i TAT sedan 2011, med finansmannen Jan Barchan som 35-procentig delägare.

Efterhand som kundernas telefonmodeller bytts ut och avtalen löpt ut har intäkterna i TAT minskat successivt, men i gengäld har bolaget inga anställda och knappt några utgifter. 2012 gjorde TAT därmed en vinst på 13 miljoner kronor och 2013 en vinst på 3,7 miljoner.

Jan Barchan och Johan Lenander plockar nu ut sammanlagt 13 miljoner kronor i en ordinarie och en extra utdelning från bolaget, som är på väg att avvecklas.

− Det är en löpande nedstängning. Det finns en viss fördröjning i hur intäkterna kommer in, men i år tror jag omsättningen blir marginell, säger Johan Lenander.

Johan Lenander, som har ett förflutet som vd för Aspiro, har sedan Blackberry-affären investerat i ett antal uppstartsbolag tillsammans med TAT-grundarna Hampus Jakobsson och Karl-Anders Johansson. Bland dem finns Trialbee, Qnekt och danska bilhandelssajten Autouncle. Jan Barchan är bland annat investerare i Malmöbolagen Popgiro och AudioDev samt tidigare huvudägare i ConnectBlue, som i våras såldes till schweiziska u-blox.

Efter att Blackberry köpte utvecklingsverksamheten i TAT 2010 har intäkter från existerande kundkontrakt fortsatt att ticka in. Nu plockar ägarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]