söndag 5 maj 2024

inloggad som

McNeil storsatsar i Helsingborg

|  , ,
|  
Johnson & Johnson-ägda miljardföretaget McNeil investerar runt 88 miljoner kronor i sin produktionsanläggning i Helsingborg för att öka kapaciteten med 25 procent. Samtidigt flyttas tillverkningen av trotjänaren Treo.

Främst är det produktionen av nikotintuggummi som skalas upp. McNeil investerar 10 miljoner dollar, runt 74 miljoner kronor, i en ny så kallad drageringspanna. Det är den maskin i produktionslinan som förser tuggummina med en söt och smaksatt beläggning, något som allt fler kunder vill ha.

Norbert_Trondle− Detta blir vår femte drageringspanna och gör att vi står rustade för framtiden. Nu ska vi inte behöva lägga till någon ny lina före 2018, säger vd Norbert Tröndle till Rapidus.

Samtidigt som drageringspannan installeras passar man på att göra en del andra justeringar i anläggningen, bland annat uppgraderas kylsystemet till en kostnad av 14 miljoner kronor. Tillsammans ska investeringarna ge en ökad kapacitet med 25 procent, och dessutom sänka fabrikens energikostnader och koldioxidutsläpp, uppger Tröndle.

Investeringen sker efter att efterfrågan på dragerade tuggummin ökat, och bolaget spår en årlig tillväxt på 3–5 procent, i de 85 länder man finns representerat i.

Ytterligare en förändring som står för dörren är att man slutar tillverka Treo. Läkemedelsbolaget Meda, som äger Treo, flyttar under slutet av nästa år tillverkningen till annan plats.

– Det är lite tråkigt för det är ju en stor produkt i Skandinavien. Samtidigt är det ingen stor produkt för oss, utan står för 10–15 procent av vår volym, säger Tröndle.

Med runt 650 anställd är McNeil en av de största privata arbetsgivarna i Helsingborg. Bolaget omsatte 1,2 miljarder kronor 2013, med en vinst på 375 miljoner.

Johnson & Johnson-ägda miljardföretaget McNeil investerar runt 88 miljoner kronor i sin produktionsanläggning i Helsingborg för att öka kapaciteten med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.